Bogdan Tudorache
Rockwool Romania, principalul producător de vată minerală bazaltică, arată că termoizolarea casei cu ajutorul acestui produs aduce beneficii care ţin nu doar de reduceri semnificative ale facturilor la energie, ci şi siguranţă crescută la incendiu, confort acustic sporit şi un climat sănătos în interiorul locuinţei.
“Cei care aleg să își izoleze casa cu vată minerală bazaltică pot vedea încă de la început reduceri de 70% ale facturilor pentru încălzirea şi răcirea locuinței. Investiţia iniţială se recuperează în câţiva ani, mai ales în condiţiile în care statul susţine financiar 60% din efort, iar produsele Rockwool sunt accesibile, întrucât avem o fabrică de vată minerală bazaltică lângă Ploiești, o investiție de 50 de milioane de euro”, a declarat Florin Popescu, Business Unit Director, Rockwool Balkans.
“Un aspect chiar mai important decât economia de bani la facturile de întreținere este nivelul crescut de siguranţă la incendiu pe care îl are o casă anvelopată cu vata minerală bazaltică, ceea ce înseamnă un plus de grijă pentru noi şi familiile noastre în faţă focului. Vata Rockwool nu arde şi se încadrează în clasa A de reacție la foc, cea mai ridicată, adică este incombustibilă, nu arde și se topește la peste 1.000°C. De asemenea, vata permite pereţilor să respire, ceea ce împiedică formarea mucegaiului şi contribuie la crearea unui climat sănătos în interiorul locuinţei”, a adăugat directorului companiei daneze.
În România sunt aproximativ 8,2 mil. locuințe, distribuite în 5,1 mil. clădiri. În zona urbană, 72% din locuințe sunt în clădiri de tip bloc, în timp ce în zona rurală 94,5% din locuințe sunt case unifamiliale. Acestea din urmă reprezintă nu mai puțin de 98% din fondul rezidențial, în vreme ce 37% din locuințele din România sunt concentrate în doar 2% dintre clădirile rezidențiale (blocuri de locuit). Suprafața locuibilă totală a crescut continuu în România, de la 270 mil. mp în anul 2000 la 425 mil. mp în 2016.
Grupul danez susține programul “Casa Eficientă Energetic”.