Guvernul acordă o mare atenție incidentelor de securitate cibernetică, iar un atac reuşit asupra infrastructurii energetice ar costa de sute de ori mai mult decât costă o prevenție la nivelul sistemului, a declarat miercuri Dragoş Roibu, şef Cabinet la Ministerul Energiei, la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie.
„În cadrul Guvernului ne uitam foarte atent la incidentele de securitate cibernetică. Vedem ce se întâmplă în Ucraina. Sunt peste o mie de atacuri zilnice asupra infrastructurii din Ucraina, din datele noastre, şi majoritatea sunt concentrate pe sistemul energetic. Era o discuție despre costuri şi mi-am amintit de o poveste. În 1977 a fost un mare cutremur, cu toți ştim, şi în 1978 a căzut curentul la nivel național, pentru câteva ore. Costurile pentru pana de curent la nivel național au fost mai mari decât la cutremurul din ’77, aşa că eu nu cred că ar trebui să ne punem acum neapărat o problemă de costuri. E o problemă de securitate şi cred că un atac reuşit asupra infrastructurii energetice va costa de sute de ori mai mult decât ne costă o prevenție la nivelul sistemului”, a explicat Roibu, potrivit Agerpres.
Aşadar, a adăugat el, operatorii, împreună cu ministerul, cu Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei, trebuie să găsească nişte variante astfel încât să ne bazăm şi să ne axăm pe prevenție.
Oficialul ME a menționat că Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE) ce urmează a fi înființat va deservi în principal companiile de stat, dar şi companiile private, la cererea acestora. Este un regulament european în care se vorbeşte de o colaborare la nivelul Uniunii Europene între toate statele membre pentru a răspunde la incidentele de securitate cibernetică.
„CRISCE va fi avut autoritatea competentă pentru a elabora codul de rețea şi a fi contrapartea la nivel european pentru toate celelalte CRISCE-uri din state ale Uniunii Europene. Va avea 34 de oameni, ceea ce nu va fi suficient. Va fi doar, dacă vreți, o pălărie de deasupra. Fiecare companie va trebui, la rândul ei, să îşi facă un audit, mai ales pentru echipamentele pe care şi le achiziționează şi nu sunt din Europa sau din România, ci sunt din alte state care nu sunt chiar atât de prietenoase cu noi”, a afirmat Roibu.
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER) organizează, în perioada 13-14 noiembrie, la Cluj Napoca, cea de-a doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie, care îşi propune să reunească autorități naționale, experți din sectoarele energetic şi IT, precum şi reprezentanți ai universităților şi industriei de securitate cibernetică.
Printre temele principale ale forumului se numără abordarea amenințărilor cibernetice în infrastructurile critice, importanța colaborării dintre sectorul public şi privat, soluții tehnologice avansate pentru prevenirea atacurilor şi dezvoltarea unor parteneriate strategice la nivel național şi internațional.