Companiile petroliere din România au ieftinit carburanţii mai mult decât media scăderilor de preţ din Uniunea Europeană, în ultimele şase luni. Guvernul cere scăderi de preţ şi mai accentuate, dar nu pare dispus să revină asupra fiscalităţii pe carburanţi, în condiţiile în care statul ia, prin taxe, aproape 60% din preţul de la pompa al unui litru de benzină, scrie economica.net.
Companiile petroliere din România au ieftinit benzina cu circa 21% şi motorina cu aproximativ 17% în ultima jumătate de an, de când preţul ţiţeiului a coborât cu mai mult de 50%, potrivit unor calcule economica.net realizate pe baza datelor din Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a preţurilor la carburanţi al Comisiei Europene.
Astfel, dacă la 30 iunie 2014, preţul mediu la benzină era 95 eurocenți, la pompele din România, de 1,44 euro, la 5 ianuarie 2015 acesta ajunsese la 1,13 euro pe litru, rezultând aşadar o scădere a preţului de 21,5%. Potrivit datelor Oil Bulletin, România a consemnat a treia cea mai accentuate scădere a preţurilor la benzină în acest interval de timp, după Ungaria (22,3%, benzina costă acum 1,07 euro) şi Estonia (23,45%, benzina are un preţ de 1,02 euro pe litru).
La nivelul UE 28, benzina s-a ieftinit cu 16,3%-medie ponderată, deci mai puţin decât în România. Totuşi, chiar şi după ieftinire, preţul benzinei din România rămîne mai mare decât cel din Estonia, Ungaria, Luxemburg, Polonia, Letonia, Lituania sau Bulgaria.