România a reînceput să facă investiții în generarea de electricitate din surse regenerabile, grație fondurilor de 457 de milioane de euro acordate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
”A fost un an care a fost plin de provocări și care s-a dovedit a fi complicat din mai multe puncte de vedere, dar un an pe care împreună am reușit să îl depășim cu bine. Este un lucru bun că, după o perioadă de timp, iată că reapar investițiile în domeniul producerii energiei electrice și ne bucurăm că noi, la ministerul energiei, putem să finanțăm aceste investiții”, a declarat George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, la Gala în cadrul căreia industria energetică a sărbătorit câștigătorii la cea de-a X-a ediție a Energynomics Awards.
El s-a referit la faptul că, în luna mai, ministerul a derulat un program de atragere de astfel de proiecte. În prezent, aceste proiecte sunt în evaluare la minister.
Niculescu a adăugat că, odată cu începerea exportului de gaze în Republica Moldova, România a devenit un exportator de securitate energetică, grație faptului că începutul iernii a prins România cu depozitele de gaze pline la un nivel fără precedent și datorită începerii, în luna iunie, a producției offshore de către compania BSOG.
”Am intrat în această iarnă cu un nivel fără precedent de gaze în depozite, care ne dă siguranță în ce poveste securitatea aprovizionării. Monitorizăm zilnic importurile și exporturile de gaze și energie electrică, împreună cu celelalte instituții, și ținem lucrurile sub control”, a mai spus secretarul de stat.
Din 2013, premiile oferite de Energynomics au rolul de a recunoaște și răsplăti reușita și bunele practici în sectorul energetic din România. Partenerii Energynomics din acest an au fost ABB, BCR, Cason Engineering, CIS GAZ, Clenergy, Delgaz Grid, Electrica, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enery, ENGIE Romania, European Energy, EximBank, Franklin Templeton Bucharest, Huawei, Hidroelectrica, ING Bank Romania, Monsson, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Photomate, Pixii, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, SAS Romania, Schneider Electric, Signify, Simtel, Skyborn Renewables, Transelectrica, Transgaz, Volt, Wiren. Cu sprijinul Alexandrion Group, Niran Cosmetics.
Parteneri strategici pentru ediția Energynomics Awards 2022 au fost ACCER, ACUE, AFEER, AIIR, CRE, EFdeN, EPG, FEL, FPPG, HENRO, PATRES, RPIA, RWEA.
Partener de monitorizare: Klarmedia.