Acasă » Termo » România accelerează procesul de renunțare la cărbune până în 2030

România accelerează procesul de renunțare la cărbune până în 2030

4 iunie 2022
Minerit
energynomics

Guvernul României a publicat o ordonanță de urgență pentru eliminarea treptată a cărbunelui până în anul 2030. Este de așteptat ca ordonanța să fie aprobată în termen de o lună. Aceasta constituie o accelerare de doi ani a planului inițial de ieșire a cărbunelui al țării, anunțat în septembrie anul trecut și deschide calea pentru ca România să își exploateze potențialul enorm de energie solară și eoliană.

„România are de multă vreme unele dintre cele mai poluante centrale de cărbune din Europa. Cu mai puțin de un an în urmă nu aveam niciun plan de renunțare la cărbune demn de luat în seamă. Acum suntem la foarte aproape de a deveni a șaptesprezecea țară europeană care are un plan de eliminare treptată a cărbunelui până în 2030. Asta chiar demonstrează că renunțarea la cărbune capătă un impuls propriu odată ce procesul începe”, a spus Alexandru Mustață, campaigner, Europe Beyond Coal.

România urmează Cehia și Slovenia pe lista țărilor angajate să elimine treptat cărbunele, de la începutul anului. Dar, în pofida faptului că Europa a suportat cea mai gravă criză a combustibililor fosili și a piețelor de gaze fosile extrem de volatile, guvernul român încă ia în considerare forarea pentru mai multe gaze în Marea Neagră.

„A urma anunțul important de astăzi cu planuri pentru mai multe gaze ar fi o parodie. Prețurile la gaze sunt exorbitante indiferent dacă avem aprovizionare internă sau nu. Aceasta este realitatea pieței globale. Apoi, există daunele pe care le provoacă climei și faptul că va trebui să închidem orice infrastructură nouă de gaze fosile aproape imediat ce va fi deschisă. Dar există speranță cuprinsă în această nouă lege. Autoritățile plănuiesc să achiziționeze sisteme solare fotovoltaice cu putere instalată minimă de 3-5 kW pentru fiecare miner concediat. Demonstrează că recunosc importanța producției de energie regenerabilă descentralizată, bazată pe comunitate, ca parte a mixului nostru energetic”, a declarat Vlad Cătună, campaigner, Greenpeace România.

„Anunțul de astăzi este un pas important în tranziția energetică a României. Am militat pentru o eliminare treptată a cărbunelui bine gestionată, care este aliniată cu obiectivele Acordului ONU de la Paris privind schimbările climatice de mulți ani. Acesta este un mare succes. Acum, mai mult ca niciodată, comunitățile cărbunelui se bazează pe guvern pentru a se asigura că există planuri decente în vigoare pentru a ușura tranziția de la cărbune la un viitor fără fosile, bazat pe energie regenerabilă. Asta înseamnă să investești rapid în oportunități de recalificare, crearea de locuri de muncă și infrastructură verde”, a declarat Ioana Ciută, președinte Bankwatch România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *