România importă în prezent 2% din necesarul intern de gaze naturale, spun experţii. Însă odată cu crearea Turkish Stream, succesorul lui South Stream, ruşii ar putea renunţa la tranzitul de gaze prin gazoductele din Ucraina şi România. Însă ţara noastră pare gata să facă faţă tăierii livrărilor ruseşti, scrie economica.net.
Odată ce gazoductul ce transportă gaz din Rusia către Turcia, pe sub Marea Neagră, va fi finalizat, Gazprom va renunţa la conductele care tranzitează Ucraina, adică şi la cele două ţevi din Dobrogea, de pe relaţia Isaccea – Negru Vodă, şi la conducta care intră în România în partea de nord, la Medieşul Aurit. Practic, de la anul, gazul rusesc nu va mai tranzita România şi nu va mai ajunge deloc în ţară, din moment ce ambele surse de import din Rusia sunt conducte care trec prin Ucraina.
În prezent, necesarul de gaze al României este acoperit în proporţie de peste 95% din surse interne. Petrom şi Romgaz nu sunt la capacitate maximă de producţie, deci, în condiţiile în care va apărea un deficit de gaze pe piaţă, cele două companii locale pot creşte producţia. Mai mult, se pot face importuri de gaze din Vest prin gazoductul Arad – Szeged, iar peste patru ani România va beneficia de gazele din Marea Neagră pe care le vor exploata Petrom şi ExxonMobil.
În ceea ce priveşte taxele încasate de Transgaz din tranzit, rămân valabile cele pe care Gazprom le plăteşte pentru Isaccea – Negru Vodă Tranzit 3, iar pentru Tranzit 2 se va face licitaţie pentru rezervare capacitate deschisă tuturor firmelor care doresc să trasnporte gaze prin România.
În ultimii opt ani, România şi-a scăzut constant dependenţa de gazele ruseşti. De la 6 miliarde de metri cubi anual, circa o treime din consum, cât se importau în 2007, acum se mai importă până în 500 de milioane de metri cubi pe an, circa 5% din necesarul total. Gazul rusesc este cu circa 50% mai scump decât cel românesc.