Acasă » Electricitate » România ar trebui să accelereze dezvoltarea lanțului valoric nuclear local

România ar trebui să accelereze dezvoltarea lanțului valoric nuclear local

14 octombrie 2023
Electricitate
energynomics

În mai puțin de un deceniu, se anticipează că România va investi peste 10 miliarde de euro pentru un nou început al industriei sale nucleare și încă 30 de ani de existență. Departe de a fi lipsite de importanță, modernizarea unității 1 de la Cernavodă, cu cei 700 MW ai săi, și noile capacități (o unitate SMR și încă 2 unități la Cernavodă) însumând 1.842 MW pentru producere de energie fără emisii de carbon, reprezintă doar o parte a poveștii. La fel de importantă, din punct de vedere economic și al securității, este existența unui lanț valoric nuclear puternic, localizat în România. Acum este momentul să acționăm pentru acest obiectiv, au convenit unii dintre cei mai mari furnizori de tehnologie în cadrul „Forumului Energiei”, organizat recent de Camera de Comerț Italiană în România, cu sprijinul Asociației Centrul Român al Energiei și Energynomics.

 

Ținta – un lanț de aprovizionare local puternic

Daniel Predescu, președintele Romatom, a vorbit despre eforturile comune ale asociației și ale companiei Nuclearelectrica (SNN) de a identifica companii locale din zona de producție și servicii care să poată deveni furnizori pentru asemenea proiecte naționale majore, astfel încât să creeze un lanț de aprovizionare puternic. În acest sens, „companiile italiene care activează în România sunt în fruntea listei pentru că sunt capabile să furnizeze echipamente principale și auxiliare pentru centrale nucleare, pentru materii prime într-o gamă largă de servicii industriale la un nivel ridicat de complexitate și calitate”, a spus Daniel Predescu. Forumul Atomic Român – ROMATOM este asociația care reunește aproape  60 de companii care au ca obiect de activitate producerea de energie electrică și termică prin procese nucleare sau sunt furnizori de bunuri și prestatori de servicii în industria nucleară românească.

Unele dintre cele mai mari companii din lume au anunțat deja că au întreaga capacitate de producție pentru echipamente nucleare rezervată pentru următorii 10 ani, a precizat Daniel Predescu, deschizând discuția despre riscul potențial ca proiectele nucleare românești să fie întârziate din cauza unor blocaje în lanțul de aprovizionare.

 

Localizarea este esențială

„Ar trebui să ne facem griji? Nu, nu cred!”, a spus Giovanbattista Patalano, Senior Vice-President, Nuclear Markets & Sales of Ansaldo Nucleare. „Ar trebui să ne grăbim? Da”, a continuat el. Nu din cauza vreunui blocaj sau a vreunei întârzieri, ci pur și simplu pentru că „industria nucleară înseamnă un efort industrial major, așa că, da, nu putem pierde timpul. Nu cred că pierdem timpul și avem o colaborare foarte bună cu SNN”, a spus el. În martie, compania italiană Ansaldo Nucleare a semnat un contract cu SNC-Lavalin din Canada pentru a furniza servicii de inginerie în vederea prelungirii duratei de viață a Unității 1 de la centrala nucleară Cernavodă din România. „Acum negociem contractul pentru întregul contract EPC a prelungirii duratei de viață. Este ceva care se va întâmpla în următoarele câteva luni, iar obiectivul este să avem un contract mai devreme de vara anului viitor”, a mai spus el. El a adăugat că „va fi un efort major îdentificarea furnizorilor de echipamente pentru diferitele părți ale proiectelor, deoarece este vorba despre contracte de mai multe miliarde de euro”.

Ansaldo Nucleare continuă să ofere servicii de proiectare și întreținere celor două Unități Cernavodă și se pregătește să participe la realizarea Unității 3 și 4. „Ansaldo va juca un rol în Consorțiul pentru construcția și punerea în operare a Unităților 3 și 4″, a spus Giovanbatistta Patalano. Compania italiană este proprietarul proiectelor pentru echilibrarea unității (Balance of Plant – BOP) pentru Unitatea 2 de la Cernavodă, una dintre cele mai performante centrale din punct de vedere al disponibilității la nivel global, modelul după care vor fi proiectate și construite Unitățile 3 și 4.

Când vorbim despre industria nucleară, „avem tendința de a localiza până la 50% din activitățile noastre în țara în care ne desfășurăm activitatea”, a spus Giovanbattista Patalano. „Localizarea este esențială în toate proiectele pe care le-am realizat. Așa a fost la realizarea Unităților 1 și 2 și va continua pentru proiectele viitoare ale aceleiași centrale, cred că există o punte privilegiată între România și Italia”, a adăugat el. „Cred că trebuie să o gândim mai degrabă la nivel global, decât ca pe un proiect bilateral. Cred că această legătură poate deveni un hub pentru dezvoltarea și sprijinirea altor țări atunci când vorbim de dezvoltarea industriei nucleare, cu centre de excelență dedicate unor anumite tipuri de produse sau de servicii”, a explicat Giovanbattista Patalano.

 

Mai mult decât viziunea unui antreprenor

Există în curs o discuție cu privire la implicarea Walter Tosto WTB în construcția reactoarelor Cernavodă 3 și 4, a admis Giacomo Fossataro, director general Walter Tosto. „Dar întreaga investiție este încă în faza de decizie, urmează să fie definite o mulțime de chestiuni tehnice. Este deci puțin prea devreme pentru a identifica o posibilă piață pentru vase sub presiune”, a spus el.

Totodată, el a insistat că faza actuală este una foarte critică, pentru că „acum este definit contextul viitoarelor decizii”. „Acum, România, autoritățile române și Nuclearelectrica trebuie să stabilească anumite limite și să susțină potențialul de valoare adăugată de pe plan intern, adică producția pe plan local.”

Există o capacitate de producție pe plan local, a spus Giacomo Fossataro, și aceasta ar trebui să apară în lista de furnizori pentru ca lanțul de aprovizionare din România să intre în aceste proiecte. Cu sediul central în București, compania Walter Tosto WTB este recunoscută ca unul dintre cei mai mari producători din Europa și un lider global în furnizarea de echipamente critice și de lungă durată. Din 2012 Walter Tosto WTB, fosta Fecne Nuclear Components SA, este parte a grupului italian Tosto.

În anii ’80, Fecne s-a implicat în principal în producția de elemente critice precum calandria (vasul reactorului), generatoare de abur, presurizatorul, sistemul de recuperare a vaporilor D2O, bare canal de combustibil, schimbătoare de căldură și vas de service, canal de blocare a aerului, condensator de suprafață cu abur, încălzitor de apă de alimentare la presiune ridicată și la presiune scăzută pentru Centrala Nucleară Cernavodă din România, precum și și pentru unitățile Candu 6 din Canada. „Astfel de componente sunt acum moștenirea Fecne pentru Walter Tosto WTB și care funcționează acum pentru mai multe componente nucleare de la Hickley Point, centrala nucleară din Marea Britanie. Noi considerăm că acesta este un punct de pornire pentru a susține proiectul nuclear românesc pentru a avea la unitățile 3 și 4 de la Cernavodă o valoare adăugată națională semnificativă, o contribuție semnificativă a producției interne”, a spus Giacomo Fossataro.

Infrastructura Walter Tosto WTB a fost complet modernizată cu inclusiv cu îmbunătățirea eficienței energetice în 2014, iar în 2019 a fost construit un nou atelier în portul Oltenița, conectat direct cu fluviul Dunărea pentru a facilita transportul maritim-fluvial. În același an, Walter Tosto WTB a achiziționat filiala societății istorice GRIRO SA, companie cu o tradiție de peste 120 de ani în fabricarea echipamentelor de proces. Această achiziție a reprezentat o valoare adăugată pentru Grupul Tosto, favorizând transferul de know-how și extinderea în continuare a amprentei sale industriale.

Aprovizionarea de la nivel național este un element strategic în fabricarea și execuția unei centrale nucleare, deoarece este „un stimulent pentru economie și pentru dezvoltarea tehnologică”. Acest lucru trebuie gândit  încă de la început, încă din etapa de investiții în negocierile cu autoritățile de reglementare și cu compania de licență, a explicat Giacomo Fossataro. „Acum este momentul potrivit pentru a crea acel mediu care să susțină industria românească. Noi, ca companie care lucrează atât în sectorul de petrol și gaze, cât și în nuclear, știm că nuclearul are o abordare complet diferită. Un producător trebuie să anticipeze investiții uriașe, atât din perspectiva selectării personalului, a pregătirii oamenilor, cât și în ceea ce privește realizarea de proceduri, dar și legat de acele componente specifice care sunt necesare. Este un proces care durează ani de zile și necesită investiții specifice. Astfel de investiții uriașe trebuie să fie anticipate pe mulți ani. Așa ceva nu poate depinde doar de viziunea unui antreprenor, ci trebuie să facă parte dintr-o strategie națională prin care investiția pentru construirea celor două reactoare să fie utilizată astfel încât să susțină și să impulsioneze sectorul industrial românesc.”

 

Scheme de sprijin pentru mari investiții

Ministerul Energiei din România este interesat să susțină producția de bunuri și fabricarea de echipamente în România, a subliniat secretarul de stat Dan Drăgan.

Ceea ce este important pentru tehnologia nucleară este să aibă toate aprobările și certificările în vigoare, a adăugat el, și să aibă acces la forță de muncă calificată. De asemenea, foarte important este prețul energiei electrice pentru producătorii din România și „posibilitatea de a fi mai productivi prin utilizarea energiei electrice la prețuri competitive pe piață”. Ministerul Energiei evaluează dacă proiectele de eficiență energetică în unitățile industriale ar putea fi finanțate printr-un nou apel de proiecte. Mai sunt și alte scheme de sprijin care sunt gândite pentru mari investiții, de exemplu de la Ministerul de Finanțe. „Am observat unele decizii de investiții și există deja câteva unități în construcție. De asemenea, am observat un interes din ce în ce mai puternic pentru construcția de noi instalații industriale în România”, a spus Dan Drăgan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *