Acasă » Interes general » România are bani pentru investițiile în regenerabile, dar riscul de dezangajare este ridicat

România are bani pentru investițiile în regenerabile, dar riscul de dezangajare este ridicat

12 octombrie 2022
Interes general
energynomics

România traversează cea mai prolifică perioadă din perspectiva fondurilor disponibile pentru investiții în producerea de energie regenerabilă, dar nu trebuie neglijat riscul ”major” de dezangajare, a declarat Dan Bold, Business Development Manager la REI Group.

”Este poate cea mai prolifică perioadă de fonduri pe care o trăim (…) dar suntem sub riscul de a-i pierde, pentru că în această perioadă tumultuoasă de finanțare există un risc major de dezangajare”, a spus Bold, a spus Bazarciuc, în cadrul conferinței „Noul val de regenerabile”, organizate de Energynomics.

Numai în luna octombrie, România are la dispoziție fonduri nerambursabile de un miliard de euro, dintre care jumătate pentru autorități publice locale. ”Este singura noastră șansă ca țară să devenim competitive”, a adăugat Bold. Termenele de implementare a proiectelor sunt foarte scurte, iar până în decembrie 2023 ele trebuie să fie funcționale, pentru a pierde cofinanțările europene.

Acest risc este provocat de termenele foarte strânse în care companiile interesate de accesarea unor fonduri nerambursabile sau granturi le au la dispoziție pentru a-și elabora și depune proiectele, dar și de perioada extrem de scurtă în care proiectele declarate eligibile vor trebui puse în funcțiune, respectiv sfârșitul anului 2023.

Totuși, există posibilitatea ca perioada de implementare să fie prelungită cu șase luni, până în iunie 2024, dacă autoritățile române vor solicita acest lucru Bruxelles-ului. În plus, autoritățile au promis că vor reduce de la 12 luni la 1-2 luni perioadele de evaluare a proiectelor depuse, pentru a urgenta aprobarea și implementare lor și pentru a nu depăși perioadele stabilite de Comisia Europeană.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DAN BOLD

Interesul pentru atragerea acestor fonduri este extrem de mare, atât din partea clienților rezidențiali, cât și a celor industriali. O altă dificultate este reprezentată de capacitatea sistemului energetic național de absorbi într-o perioadă foarte scurtă de timp un volum atât de mare de energie care urmează să fie generată de viitoarele proiecte de energie din surse regenerabile.

”Avem bani și avem poate prea multe proiecte prin raportare la capacitatea noastră de a le absorbi și de a le implementa în sistemul energetic național. Sunt foarte multe proiecte, iar sistemul energetic este destul de îmbătrânit”, a mai spus Bold.

Conferința „Noul val de regenerabile” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, BCR, Eaton Electric, EnergoBit, EnergoPower, Enevo Group, Phoenix Contact, Photomate, REI Group, Simtel, Volt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *