Acasă » Regenerabile » România are nevoie de PPA-uri, cât mai curând posibil (Vitaliy Daviy, CISOLAR)

România are nevoie de PPA-uri, cât mai curând posibil (Vitaliy Daviy, CISOLAR)

12 august 2024
Regenerabile
energynomics

Vitaliy Daviy

CEO al IB Centre, co-președinte al CISOLAR 2024 București

Co-fondatorul și primul președinte al Asociației pentru Energie Regenerabilă din Ucraina

 

Dezvoltarea în continuare a pieței românești de energie regenerabilă este inextricabil legată de mecanismul PPA (Power Purchase Agreement). În prezent, România este una dintre piețele cu cea mai rapidă creștere din Europa. Cu toate acestea, impulsul inițial dat de noile stimulente legislative și de finanțarea UE poate să nu fie suficient pentru a asigura o creștere pe termen lung. Introducerea mecanismului PPA-urilor poate pune bazele unei dezvoltări stabile și durabile a industriei în România, iar cu cât va fi pusă în aplicare mai repede, cu atât mai bine.

România ar trebui să pună în aplicare mecanismul PPA pentru a face față mai multor provocări-cheie din sistemul energetic. Piața energetică locală este dominată în prezent de surse convenționale de energie, cu o dependență semnificativă de cărbune și gaze naturale, care împreună reprezintă peste 60% din mixul energetic al țării. Această dependență nu numai că crește emisiile de dioxid de carbon, dar expune și țara la volatilitatea prețurilor globale ale combustibililor și la întreruperile în aprovizionare.

Putem spune că piața energiei din România funcționează după un model liberalizat, dar nu dispune de suficiente mecanisme de contractare pe termen lung, care sunt esențiale pentru bancabilitatea proiectelor regenerabile. PPA-urile pot umple această lacună prin asigurarea unui flux constant de venituri pentru dezvoltatorii de proiecte, reducând astfel riscurile asociate cu fluctuația prețurilor la energia electrică pe piața spot.

În plus, sectorul energiei regenerabile din România a înregistrat performanțe insuficiente în raport cu potențialul său, energia eoliană și solară reprezentând doar o parte modestă din mixul energetic total. Prin punerea în aplicare a mecanismului PPA, România ar putea atrage investiții substanțiale în sectorul energiei regenerabile, în special în energia eoliană și solară.

În plus, PPA-urile pot încuraja o mai mare concurență pe piață și pot stimula inovarea prin încurajarea participării sectorului privat pe piața energiei. Acest lucru ar conduce la prețuri mai competitive și la o mai bună integrare a energiei regenerabile în rețeaua națională.

Puteți spune: cum rămâne cu sistemul de licitații? Ei bine, acesta este un catalizator excelent pentru scăderea prețurilor, însă principalul avantaj al PPA-urilor este capacitatea de a oferi o mai mare siguranță și stabilitate financiară atât pentru producătorul de energie, cât și pentru cumpărător. În timp ce licitațiile pot determina scăderea prețurilor prin oferte competitive, acestea conduc adesea la fluxuri de venituri incerte și volatile pentru producători. În schimb, PPA-urile oferă contracte pe termen lung cu prețuri fixe, reducând riscul și asigurând venituri previzibile. Această stabilitate facilitează asigurarea finanțării pentru proiectele de energie regenerabilă, ducând la o creștere mai consistentă și mai durabilă în sector. Este exact ceea ce are nevoie România.

În Polonia, PPA-urile au fost un catalizator pentru creștere de la punerea lor în aplicare în 2019, sprijinind aproximativ 25-30% din noile proiecte de energie eoliană și solară. Modelul PPA a oferit stabilitatea financiară necesară pentru a atrage investiții private semnificative, permițând țării să își extindă rapid capacitatea de energie regenerabilă. Până în 2023, Polonia a asigurat peste 3 GW de capacitate de energie regenerabilă prin intermediul PPA-urilor, contribuind la o creștere cu 15 % a producției totale de energie regenerabilă a țării.

Mai multă energie. Mai puțin carbon. La Sustainable Energy Expo 2024

Germania a fost una dintre primele țări care au adoptat PPA-urile, implementându-le în jurul anului 2015. În prezent, PPA-urile acoperă aproximativ 20-30% din noile proiecte de energie regenerabilă, în special în sectoarele eolian și solar. În mod similar, Spania a înregistrat o creștere substanțială în sectorul său al energiei regenerabile de la introducerea PPA-urilor în 2018, aceste acorduri reprezentând 40-50% din proiectele solare la scară largă.

Franța a început să integreze PPA-urile în strategia privind energia regenerabilă în 2017, iar în prezent acestea susțin aproximativ 15-20% din proiectele noi. Între timp, Suedia, care a implementat PPA-urile în jurul anului 2016, se bazează pe aceste acorduri pentru aproximativ 30-35% din proiectele sale eoliene onshore.

Țările de Jos au adoptat, de asemenea, PPA-urile, în special pentru energia eoliană offshore, cu aproximativ 40-45% din proiecte care se bazează pe aceste acorduri începând din 2018.

În prezent, România are un potențial excepțional pentru dezvoltarea energiei regenerabile, dar pentru a-l transforma în proiecte reale, este necesar să se utilizeze stimulente suplimentare, dintre care unul este mecanismul PPA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *