România are instrumentele și condițiile tehnice pentru a își dezvolta capacitatea de producție și de stocare astfel încât să obțină independența energetică față de importuri și pentru a atenua efectele crizei energetice. Elementul esențial pentru atingerea acestor două obiective este producția de gaz onshore, potrivit directorului general al Depogaz Ploiești, Vasile Cârstea, energetician cu 38 de ani de experiență în domeniul gazeifer.
”Este clar că trebuie investit în partea de producție, de către ambii jucători mari – Romgaz și OMV. Ambii trebuie să se focuseze pe zăcămintele de pe uscat. Avem resursele necesare cu care putem să atenuăm această criză. (…) Nu trebuie să stăm cu ochii numai pe gazele din Marea Neagră, pentru că pe uscat sunt resurse care pot fi aduse la suprafață cu costuri mult mai scăzute. De aceea, este necesar să ne concentrăm atenția asupra acestor zăcăminte de pe uscat”, a spus Cârstea, în cadrul conferinței „O&G – răspunsuri pentru azi, răspunsuri pentru mâine”, organizate de Energynomics.
Depogaz are o cotă de 91% din piața de stocare a gazelor în România și, în prezent, are depozitele pline în proporție de 77%, peste nivelul estimat pentru 1 septembrie.
”Avem 77% în depozite (pe 8 septemebrie, n.r.). Indiferent de cum va fi timpul, va fi o situație delicată, dar noi facem toate eforturile și suntem pregătiți să răspundem și să asiguram aprovizionarea tuturor consumatorilor. Chiar dacă unele rute de aprovizionare din Rusia sunt închise, țintele de înmagazinare sunt atinse. Suntem peste nivelul de înmagazinare pe care ni l-am asumat la 1 septembrie și chiar și peste cantitățile contractate pentru septembrie. Deci, de undeva curge gazul chiar și în situația asta geopolitică destul de delicată”, potrivit lui Cârstea.
Depogaz Ploiești este filiala de înmagazinare a gazelor din Romgaz Mediaș. Compania operează cinci depozite de înmagazinare cu o capacitate cumulată de 2,76 miliarde de metri cubi (mc). Compania intenționează să deruleze mai multe investiții pentru a își majora capacitatea de stocare a gazelor la 4,2 – 4,5 miliarde mc de gaze naturale.
Conferința „O&G – răspunsuri pentru azi, răspunsuri pentru mâine” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi: ACE Industrial Software, Romgaz, Schneider Electric.