Transgaz, companie controlată de Ministerul Economiei, a semnat miercuri memorandumul privind Coridorul Vertical de gaze ce ar urma să lege sistemele de transport gaze naturale din România, Ungaria, Austria, Bulgaria şi Grecia.
Conceptul unui coridor vertical, care va permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspică spre Europa Centrală, s-a conturat la Bruxelles în 2014, în contextul obiectivelor Uniunii Europene (UE) de a diversifica rutele şi sursele de aprovizionare ale statelor membre. Semnarea Memorandumului de Înțelegere definește intenția comună a operatorilor de transport gaze naturale din Ungaria, România, Bulgaria și Grecia pentru o cooperare viitoare mai intensă în ceea ce privește transportul gazelor naturale din Grecia, către țările tranzitate și dincolo de ele – înspre piața UE – via Bulgaria, România către Ungaria, cu asigurarea posibilităților tehnice de reversibilitate, precizează un comunicat de presă al Transgaz.
Semnarea memorandumului de către reprezentanţi ai operatorilor sistemelor de transport gaze naturale din Grecia (DESFA), Bulgaria (Bulgartransgaz), Ungaria (FGSZ) şi ai ICGB, compania care dezvoltă interconectarea dintre Grecia şi Bulgaria, a fost precedată de semnarea unei declaraţii comune de către miniştrii Energiei din Ungaria, România, Bulgaria şi Grecia şi a unei declaraţii comune a operatorilor de transport, adoptate în 9 septembrie 2016, cu ocazia reuniunii unui grup la nivel înalt pentru Conectivitatea Reţelelor de Gaze din Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEC).
În calitate de observatori, au fost invitaţi să participe şi operatori ai sistemelor de transport gaze naturale din Serbia – SRBIJAGAS, Ucraina – UKRTRANSGAZ, Slovacia – EUSTREAM şi din Republica Moldova – VESTMOLDTRANSGAZ. Cu această ocazie, Transgaz SA și JP Srbijagas au anunțat intrarea în vigoare a Memorandumului de Înțelegere privind dezvoltarea cooperării între cele două companii. Documentul face parte dintr-o serie de demersuri pentru consolidarea cooperării bilaterale în domenii de activitate specifice operatorilor de sistem și de transport gaze naturale din România și din Serbia și stabilește un cadru pentru avansarea proiectelor de interes reciproc. Prin crearea infrastructurii necesare interconectării sistemelor de transport gaze naturale, Transgaz și Srbijagas își propun să contribuie la creșterea predictibilității în furnizarea de energie în regiune, prin alternative ce pot fi mai eficiente față de soluțiile de aprovizionare cu gaze naturale oferite de alte variante.