Acasă » Regenerabile » România caută forme de cooperare cu Bulgaria în domeniul energetic

România caută forme de cooperare cu Bulgaria în domeniul energetic

23 septembrie 2022
Petrol și Gaze
energynomics

România este interesată să se implice în cea de-a doua fază a dezvoltării Coridorului sudic de gaze alături de Bulgaria, precum și în alte proiecte energetice, precum gazoductul Trans-Balcanic sau parcul eolian offshore din Marea Neagră, menite să ușureze povara impusă de războiul din Ucraina.

„Războiul declanșat de Rusia în Ucraina ar trebui să facă din decuplarea țărilor noastre de sursele rusești de energie o necesitate și o prioritate. În acest context, se pune accentul pe diversificarea surselor și rutelor de energie”, a declarat Aurelia Domnițeanu, ministru consilier la Ambasada României în Republica Bulgaria, la conferința „Abordare regională Sofia – Energia circulă în ambele sensuri”, organizată de Energynomics.

Ea a subliniat că România este una dintre țările cel mai puțin dependente de importurile de energie și lucrează pentru menținerea acestei situații și, pe care chiar a îmbunătățit-o prin facilitarea extragerii gazului din Marea Neagră.

România are un plan de 400 de milioane de euro pentru decarbonizarea rețelei de gaze prin utilizarea hidrogenului până în 2026, iar Transgaz realizează studii în acest sens.

Alte domenii de cooperare dintre cele două țări ar putea fi hidrogenul și parcurile eoliene offshore, dar și revigorarea gazoductului Trans-Balcani.

„Urmărim cu mare atenție dezvoltarea interconexiunii dintre Grecia și Bulgaria. Sperăm că va fi lansată pe 1 octombrie, deoarece reprezintă o infrastructură crucială pentru zona noastră. Este, de asemenea, o componentă a coridorului vertical de gaze care alături de interconexiunea de gaze româno-bulgară și BRUA va contribui la diversificarea surselor de energie pentru Europa de Sud-Est și Europa Centrală”, a adăugat Domnițeanu.

În același timp, România este implicată în discuțiile de la Bruxelles pe tema unor posibile măsuri pentru consolidarea pieței europene a energiei și pentru reducerea expunerii statelor membre la șocuri externe și posibile penurii de gaze.

”Toate măsurile sunt pe masă”, potrivit lui Domnițeanu.

Conferința „Abordare regională Sofia – Energia circulă în ambele sensuri” a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri: ABB România, Electro-Service RB, Kawasaki Gas Turbine Europe, Signify.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *