Acasă » Interes general » Mediu » România coboară nouă locuri în topul acțiunilor climatice

România coboară nouă locuri în topul acțiunilor climatice

12 decembrie 2014
Interes general
energynomics

România a coborât nouă poziții în topul acțiunii împotriva schimbărilor climatice, ajungând pe locul 25 din 61 de poziții cuprinse în Indexul de Performanță în Schimbări Climatice 2015 (CCPI 2015), lansat de Germanwatch și Rețeaua Europeană de Acțiune pentru Climă (CAN Europe) în cadrul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice de la Lima (Peru), conform Agerpres.

Potrivit unui comunicat, din cei 15 indicatori evaluați, România a obținut cel mai bun scor la capitolul “Tendințe în Eficiență”, unde se evaluează structura și eficiența sistemului energetic și a mixului energetic și unde țara s-a clasat pe poziția a 7-a.

“La polul opus, cel mai prost rezultat înregistrat a fost la capitolul care jurizează prestația țării în politicile internaționale de combatere a schimbărilor climatice, unde țara noastră ocupă locul 58. Acest calificativ se datorează prestațiilor foarte slabe în negocierile internaționale pe teme de schimbări climatice și mai ales semnării alături de grupul țărilor Visegrad plus Bulgaria a unui acord împotriva țintelor propuse pentru schimbări climatice prin strategia Europa 2030. Alte puncte slabe sunt cantitățile mari de emisii provenite din transportul rutier, criteriu la care România se situează pe locul 46 sau transportul aerian, categorie la care suntem pe 45”, se precizează în comunicat.

CCPI 2015 a evaluat și ordonat într-un clasament 58 de state cu impactul cel mai mare din punct de vedere al emisiilor de CO2, analizând nivelul de emisii și politicile naționale. La analiză au participat peste 200 de experți din toate cele 58 de state.

“Ca și la Indexul precedent, nicio țară nu a realizat progrese suficiente în prevenirea schimbărilor climatice pentru a ocupa primele 3 locuri din clasament. Astfel, clasamentul a început de la poziția 4 unde s-a clasat Danemarca, urmată de Suedia și Marea Britanie. La polul opus al clasamentului, cu cele mai slabe punctaje, se situează Kazakhstan, Australia și Arabia Saudită”, se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului, la nivel mondial, emisiile globale au atins un nou vârf, dar evoluțiile recente indică o disponibilitate de acțiune privind protecția climei.

“În unele țări, cum ar fi Danemarca (Locul 4) Suedia (Locul 5) precum și în Regatul Unit (Loc 6) se înregistrează o reducere a emisiilor. Pe cealaltă parte a globului, China (Locul 45), cel mai mare generator de emisii din lume, arată îmbunătățiri în sectorul eficienței energetice și a investițiilor masive în energie regenerabilă”, se menționează în comunicat.

În plus, cele mai recente evoluții arată că deceniul de boom al cărbunelui pare să se fi terminat, oferind o nouă speranță pentru protecția climei la nivel global, se subliniază în document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *