România dispune în această perioadă de un volum record de fonduri pentru investiții în producerea de energie din surse regenerabile și pentru măsuri de eficiență energetică.
”Niciodată România nu a avut atâtea surse de finanțare, undeva la 100 de miliarde de euro”, a declarat Roxana Mircea, Managing Partner la firma de consultanță REI Grup, la conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Timișoara”, organizată de Energynomics.
Aceste sume sunt sau vor fi asigurate printr-o serie de mecanisme de finanțare, precum, Fondul pentru modernizare, pentru care este așteptată publicarea ghidului de finanțare, probabil în aprilie.
Prin acest fond vor putea fi finanțare atât proiecte depuse de primării, cât și de fabrici.
”Avem 500 milioane pentru fabrici, 500 milioane pentru UAT-uri și 500 milioane pentru dezvoltatorii mari. Vedem o deschidere destul de mare atât din partea UAT-urilor, cât și din partea companiilor industriale”, a adăugat Mircea.
Numărul proiectelor ar putea crește ca urmare a ajustării standardelor de cost și apropierii noilor valori de costurile actuale.
DESCARCĂ PREZENTAREA ROXANEI MIRCEA
În cazul primăriilor, această ajustare face ca partea de cofinanțare pentru proiecte să fie extrem de redusă sau chiar să devină nenecesară.
Conferinţa „Digitalizare și eficiență energetică – Timișoara” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor BCR, Finder, Lapp România, REI Group, Volt.