În ciuda dificultăților generate de pandemie, lucrările de renovare aprofundată derulate prin proiectul România Eficientă la Corpul C10 al Liceului Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești continuă. Se lucrează intens ca această clădire să fie adusă la standarde de top europene, în ceea ce privește calitatea aerului interior, confortul termic, condițiile de iluminat și gradul înalt de eficiență energetică.
„Acest proiect-pilot este mai mult decât unul de eficiență energetică. Ne dorim să fie un model care să inspire și alte proiecte similare. De aceea, facem toate eforturile astfel încât să fie unul de succes”, spun coordonatorii programului România Eficientă, cel mai mare proiect privat multianual dedicat eficienței energetice a clădirilor, derulat de Energy Policy Group cu sprijinul OMV Petrom, sponsorul oficial al programului România Eficientă.
O echipă din conducerea OMV Petrom și a Energy Policy Group (EPG) a vizitat recent șantierul, pentru a vedea la fața locului stadiul lucrărilor.
S-au făcut pași importanți în reabilitarea energetică a acestei clădiri. Cu fiecare zi, suntem tot mai aproape de scopul nostru: acela de a le oferi celor aproximativ 250 de elevi și 60 de cadre didactice care învață în această clădire școlară condițiile de învățare pe care le merită toți elevii din România.
La finalul lucrărilor, Corpul C10 al Liceului Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești va fi prima clădire școlară din țară ce va fi renovată la standarde nZEB, adică va avea un consum de energie aproape egal cu zero, prin proiectul România Eficientă. Finanțarea lucrării, în valoare de aproximativ 1 milion de euro, este asigurată de către OMV Petrom.
Clădiri sănătoase, elevi sănătoși
Școlile și grădinițele ar trebui să devină ținta principală în strategiile de renovare a clădirilor, pentru municipalitățile din România. Argumentele pentru care reabilitarea energetică a școlilor trebuie să devină o prioritate la nivel național sunt numeroase. Ele sunt de ordin financiar, de mediu și, cel mai important, legate de sănătatea și performanța școlară a copiilor, cu efecte pe termen lung asupra dezvoltării societății.
Demararea unui „val de renovare” a unităților școlare trebuie să combată două probleme majore: costurile ridicate cu energia și calitatea aerului interior din aceste clădiri. Având probleme numeroase care țin de izolația termică a clădirii, de sistemul de încălzire și de iluminat, o mare parte din energia consumată în școli este risipită, ceea ce majorează semnificativ cheltuielile unei școli cu utilitățile.
Reducerea facturilor poate permite direcționarea economiilor obținute către dotarea acestor unități cu echipamente de studiu suplimentare, de exemplu, ori cu tehnologia atât de necesară într-o economie tot mai digitalizată. Dincolo de reducerea facturilor cu energia, devenind mai eficiente energetic, unitățile de învățământ vor fi mai sănătoase pentru mediu – emițând mai puține gaze cu efect de seră, dar și pentru elevi.
În afară de locuințe, școlile sunt spațiul în care tinerii își petrec cea mai mare parte a zilei. De aceea, un mediu confortabil și sănătos este absolut necesar pentru starea de bine și pentru productivitatea lor.
Aflați și alte argumente care arată de ce e nevoie de un val de renovare a școlilor din România într-o analiză publicată de România Eficientă pe acest subiect, AICI.
Despre România Eficientă
România Eficientă este un proiect privat, de interes public național, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice, până în anul 2022. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.