România este poarta de intrare în UE și de conectare la piața energetică europeană a Republicii Moldova, a declarat Victor Parlicov, ministrul moldovean al energiei.
„România este poarta noastră de intrare în Europa, punctul nostru de contact natural cu Uniunea Europeană. Estimăm că în 2029 sau 2030 vom fi parte a pieței comune europene prin cuplarea cu piața românească”, a afirmat ministrulcu ocazia conferinței Abordare regională: Chișinău 2024, organizate de Energynomics.
El a adăugat că această colaborare este crucială pe întregul parcurs al procesului de integrare. De asemenea, Republica Moldova a reușit să facă progrese remarcabile, plecând de la un context regional extrem de dificil, dar, în ciuda dificultăților regionale, colaborarea cu România a fost constantă și fără divergențe, facilitând astfel progrese semnificative în domeniul energetic.
În vederea îmbunătățirii interconexiunii și integrării în piața europeană, Republica Moldova a adoptat o serie de măsuri strategice, precum consolidarea legăturilor energetice cu România. Proiectele aflate în derulare includ construcția liniei Vulcănești-Chișinău, care va permite livrarea directă de energie către Chișinău. De asemenea, se lucrează la finanțarea liniei Bălți-Suceava, iar pe partea stângă a Prutului, la linia Streșeni-Gutinaș.
Aceste proiecte sunt esențiale pentru planurile Republicii Moldova, care estimează finalizarea celor trei interconexiuni până în 2028. În paralel, cu sprijinul Statelor Unite și al investitorilor privați, se construiește o piață a serviciilor de echilibrare și de sistem, esențială pentru integrarea în Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Energie Electrică (ENTSOE).
Conferința Abordare Regională Chișinău a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: Boglight Gaz Moldova, Elektra Renewable Support, Parapet GmbH, Siemens Energy, Simtel Team, SolaX Power, Transgaz, Waldevar Energy.