Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri, după întâlnirea cu producătorii de energie din România, că zilele trecute s-au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcţiune echipamente, instalaţii vechi de zeci de ani, dar și efoturi de urgentare a proiectelor noi. El a dat exemplul de la Paroşeni unde au folosit inclusiv munca manuală pentru a încărca cărbunele, au echipamente din anii 1950. El a menționat repornirea unităților aflate în rezervă, în special pe cărbune, în timp ce prețul energiei pe piața spot a OPCOM a trecut deja de 900 de euro/MWh, pe anumite intervale orare, pe piața pentru ziua următoare (PZU).
”Am convocat această reuniunea cu principalii producători pentru a avea câteva teme importante, pe de o parte să ştim pe ce condiţie putem miza în această perioadă în sistemul energetic şi cum putem mai ales pe vârful de consum de seară, să compensăm, încercăm să calmăm şi pieţele. Fac un apel pentru investiţii în zona de stocare, pentru că noi la Ministerul Energiei ne facem treaba şi punem la dispoziţie bani nerambursabili, am pus din PNRR 80 de milioane, urmează încă 300 de milioane din Fondul pentru Modernizare”, a spus ministrul.
Totodată, ministrul a precizat că a solicitat Rompetrol și antreprenorului general finalizarea centralei în cogenerare de la Năvodari, care ar avea o capacitate instalată de 80MW.
“Există o centrală nouă în cogenerare în execuție, cu grad ridicat de finalizare undeva la 95%, la Năvodari, este un proiect al fondului româno kazah, întârziat peste un an, un an și jumătate. Mi s-a promis, de când am început mandatul, că se va termina peste o lună, peste două, peste trei luni. Am solicitat companiei Rompetrol și antreprenorului general finalizarea acestei investiții, care ar însemna 80 de megawați, este o capacitate importantă. Din partea ministerului, i-am asigurat de tot suportul și i-am convocat săptămâna viitoare la o întâlnire special pentru aceasta”, a spus el.