România, Grecia și Bulgaria vor să colaboreze pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze naturale, semnând marţi un acord în sensul construirii unui “Coridor Vertical”. Acordul de cooperare a fost semnat la Bruxelles de miniștrii Energiei din cele trei state.
Coridorul de gaze planificat va avea o capacitate de transport cuprinsă între 3 și 5 miliarde metri de cubi pe an, potrivit unor documente publicate de Ministerul Energiei din Grecia, citate de portalul bulgar Novinite, scrie Agerpres. Sursele de gaze ar urma să fie terminalul LNG Revithoussa din Grecia precum și conducta Trans Adriatic Pipeline (TAP).
Cei trei oficiali, alături de miniștrii energiei din Austria, Croația, Italia și Slovenia, s-au întâlnit și cu vice-președintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, pentru a discuta prioritățile din domeniul gazelor pentru Europa Centrală și de Sud-Est.
În context au fost amintite proiecte-cheie pentru construirea Uniunii Energetice și pentru integrarea piețelor de gaze: terminale de gaze naturale lichefiate, conectarea la Coridorul Sudic, dezvoltarea zăcămintelor de gaz din Mediterana de Est și din Marea Neagră, interconectări Nord-Sud și fluxuri bidirecționale de gaz.
În februarie 2011, Consiliul European a decis ca fiecare stat membru al Uniunii Europene să aibă cel puţin două surse de gaze naturale şi electricitate până în 2014, pentru a contracara eventuale opriri ale livrărilor din Federația Rusă.
România nu are încă o conexiune a rețelei de gaze cu Bulgaria, deși există de mai mulți ani un proiect de construcție a unei conducte între Giurgiu și Ruse. Conducta de gaze, investiție de circa 24 milioane de euro, ar urma să fie finalizată până în 2016.
Sistemul de gaze al României este conectat cu cel al Ungaria și al Republicii Moldova, însă eventuale opriri ale importurilor din Rusia nu ar putea fi compensate prin aceste două conducte, întrucât din Ungaria se importă cantități nesemnificative de gaze, iar conducta cu Republica Moldova este destinată exporturilor.