Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » România îşi poate asigura consumul de gaze din producţia internă

România îşi poate asigura consumul de gaze din producţia internă

29 iulie 2014
Consumatori
energynomics

Populaţia României a consumat doar 2% gaze din import în ultimul an, iar industria, doar 5%, conform economica.net. Inclusiv în sezonul rece trecut, proporţia local/import în coşul pentru populaţie a rămas aceeaşi, iar la fabrici a crescut până la maxim 10%.

Potrivit reprezentanţilor ANRE, în această iarnă ponderea importurilor de gaze din Rusia va fi extrem de redusă, mai ales după disponibilizarea a încă 2 – 2, 5 miliarde de metri cubi din producţia internă, odată cu sistarea producţiei Interagro, cel mai mare consumator industrial de gaze din România

Preşedintele ANRE Nicolae Havrileţ spune că gazele în plus vor fi folosite pentru umplerea cu prioritate a depozitelor pentru iarnă şi pentru piaţa liberă. În condiţiile date, depozitele se pot umple cu gaze aproape exclusiv de la producătorii locali, mult mai ieftin decât cele de import, în aşa fel încât facturile să nu crească, în pofida programului de liberalizare a pieţei.

Preţul reglementat al gazelor pentru industrie este de 89 de lei/MWh. Pe piaţa liberă, producătorii cer acelaşi preţ. În afară de opţiunea contractelor bilaterale cu un preţ negociat mai mic decât cel al pieţei, fabricile din România pot aduce şi gaze din import.
Dacă vreo firmă din România aduce gaze direct din Rusia, atunci preţul exprimat în mia de metri cubi este de circa 350 de dolari, aproape 100 de lei/MWh.

Pe piaţa reglementată a consumatorilor casnici, gazul costă 54 de lei /MWh, aproape 200 de dolari/1.000 de metri cubi. Pe această piaţă, consumatorii primesc gaze la un preţ de coş – o medie ponderată la cantitate între preţul gazului intern şi cel de import. Piaţa este în proces de dereglementare, până în 2017 urmând să fie 100% liberă.

În perioada de dinainte de criză, consumul anual de gaze al României se ridica la 17-18 miliarde de metri cubi. În 2011, acesta coborâse până la 12 miliarde de metri cubi, iar 2013 a adus un consum de 11 miliarde de metri cubi. Mai puţin de 1 miliard de metri cubi au reprezentat importuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *