Acasă » Electricitate » România pierde investiții din cauza birocrației și blocajului din sistem

România pierde investiții din cauza birocrației și blocajului din sistem

3 noiembrie 2016
Distribuţie
Bogdan Tudorache

Colaborarea fragmentară între autorităţi şi lipsa un regim fiscal predictibil blochează investiţiile în energie. În cadrul sesiunii dedicată sectorului energetic la Foreign Investors Summit 2016, reprezentanţii a două mari asociaţii patronale – ACUE (Silvia Vlăsceanu) şi ROPEPCA (Artur Stratan) – au analizat perspectivele finanţării în energie alături de Adina Georgescu, consilier al primului ministru pe probleme de Energie și Mediu. Necesarul anual al investițiilor românești din energie – estimat la 1,5-2 miliarde de euro pe an – ar putea fi îndeplinit numai dacă autoritățile vor accelera aprobarea legislației din domeniu, spun reprezentanţii companiilor.

Conform unui raport al Băncii Mondiale citat de Silvia Vlăsceanu, director general al Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie ACUE, România a reușit să avanseze cu un loc în clasamentul rapidității cu care se deschide o firmă, dar rămâne dincolo de locul 30! A regresat însă de pe locul 133 pe locul 134 în ceea ce privește accesul la rețea – cu un termen mediu de racordare de peste 180 de zile.

Racordarea la rețea ar putea fi îmbunătățită, însă aprobarea legislației suferă de pe urma unei lipse de corelare la nivelul autorităților, spune Vlăsceanu.

”Am venit cu propuneri concrete şi putem înjumătăți timpul de racordare. Ministerul de resort (n.r. Ministerul Energiei) a înțeles propunerile, dar de mai bine de șase luni propunerile sunt rătăcite între cele două ministere (n.r. Ministerul Energiei și cel al Dezvoltării Regionale)”, a afirmat Vlăsceanu în cadrul Foreign Investors Summit 2016, eveniment organizat de Business Review.

”Sunt foarte multe bariere birocratice, ne lovim de idei învechite. De multe ori intervenția factorului politic în activitatea economică a dăunat foarte mult, iar sectorul energetic a suferit foarte mult din cauza unor astfel de intervenții”, a mai spus Vlăsceanu.

Una din legile aflate în întârziere este cea regimului fiscal din domeniul energetic și însăși strategia energetică a suferit întârzieri repetate. Divergențele legate de mix-ul energetic optim vor împinge discuțiile legate de strategie, cel mai probabil, în 2017. Iar asumarea strategiei va fi, cel mai probabil, amânată până după alegerile din decembrie.

Între timp, investiții de miliarde de euro stagnează din cauza lipsei unui cadru legislativ. De pildă, lipsa un regim fiscal predictibil frânează investițiile din sectorul petrolier, a susţinut Artur Stratan, ROPEPCA.

”Pe tot parcursul acestui an s-au purtat discuții in extenso cu partenerii din sector și discuţiile continuă, dar mai sunt niște detalii care rămân de clarificat. Nu pot da un orizont de timp (n.r. pentru aprobarea noului regim fiscal), mai ales că sunt multe autorități și stakeholderi implicați”, susține Adina Georgescu, consilier al primului ministru pe probleme de Energie și Mediu.

Când vine vorba de colaborare interministerială, ”ne lovim de o mentalitate adânc înrădăcinată și o istorie în a gestiona lucrurile care nu se schimbă într-un an de zile,” spune Georgescu.

”Colaborarea dintre autorități a fost fragmentată – n-a existat vreme de mai mulți ani. E nevoie de schimbarea unei mentalități și a modului de a face politici publice. Am încercat să provocăm această schimbare și prin exemple personale și prin implicarea factorilor externi, dar este un proces de durată”, a spus Georgescu, adresându-se investitorilor prezenți în cadrul unei conferințe organizate de Business Review.

”Nu vă dați bătuți, numai punând presiune pe autorități acestea se pot schimba”, a transmis Georgescu investitorilor.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *