Acasă » Interes general » România ocupă locul 30 din 57 de țări în Indexul de performanță al schimbărilor climatice

România ocupă locul 30 din 57 de țări în Indexul de performanță al schimbărilor climatice

7 decembrie 2020
Interes general
energynomics

România ocupă locul 30 din 57 de țări în Indexul de performanță al schimbărilor climatice, un clasament realizat anual de organizațiile GermanWatch, NewClimate Institute și Climate Action Network, care analizează măsurile luate de țări în privința schimbărilor climatice și compatibilitatea acestora cu obiectivul Acordului de la Paris de limitare a creșterii temperaturii globale sub 2°C, a anunțat Bankwatch.

Studiul analizează patru categorii de indicatori: emisiile de gaze cu efect de seră, energia regenerabilă, consumul de energie și politicile climatice.

Astfel, România a scăzut cu șase poziții față de analiza de anul trecut, când ocupa locul 24. „Nu este surprinzătoare căderea din clasamentul CCPI având în vedere că România nu a venit cu o viziune climatică mai ambițioasă. Dimpotrivă, votul pe Legea Climatică din Parlamentul European de anul acesta a arătat că majoritatea politicienilor români sunt împotriva unei ținte de 60% de reducere a emisiilor”, susține Roxana Bucată, reprezentant 2Celsius.

Capitolul la care România se situează cel mai bine este consumul de energie, unde ocupă locul 17. Și la categoria emisii de gaze cu efect de seră ocupă tot locul 17, însă țintele pentru 2030 în acest caz sunt considerate medii.

„În ciuda rezultatelor obținute de România în clasamentul CCPI, este nevoie în continuare de politici și măsuri coerente cu obiectivul stabilit prin Acordul de la Paris și de creșterea ambiției în ceea ce privește reducerea GES și îmbunătățirea eficienței energetice. Lipsa unui plan de eliminare treptată a cărbunelui din mixul energetic și planificarea investițiilor pe bază de gaze naturale amână progresul României în procesul de decarbonizare”, susține Laura Nazare, oficial Bankwatch România.

În ceea ce privește sursele regenerabile, România ocupă locul 35, fiind situată la limita de jos a categoriei medii. Acesta este și principalul motiv pentru care România a scăzut în clasament. „Chiar dacă la nivel european se discută despre 100% energie curată într-un orizont de 20-30 de ani, România continuă să susțină proiecte nocive, mari emițătoare de CO2, ce implică cărbune și gaz. Totul în detrimentul energiei din surse regenerabile. Accesarea cu succes a mecanismelor de finanţare UE sub egida schimbărilor climatice va permite României să realizeze cu ușurință această tranziție energetică – totul este să vrem acest lucru”, a declarat Alin Tănase, Greenpeace România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *