Acasă » Electricitate » România poate deveni competitivă doar prin stimularea investițiilor în energie

România poate deveni competitivă doar prin stimularea investițiilor în energie

20 februarie 2025
Distribuţie
energynomics

Scopul Green Deal este de a crește nivelul de competitivitate al României, dar acest obiectiv nu poate fi atins fără investiții și fără adaptarea la realitățile lumii actuale, a declarat George Agafiței, directorul de afaceri instituționale și reglementări din PPC România.

„Tranziția energetică și Green Deal nu sunt despre a face România verde și plină de floricele, ci despre a crea o economie competitivă pe termen lung, adaptată la realitățile care vor veni” , a spus Agafiței, cu ocazia conferinței “Piața de energie – realitățile anului 2025”.

 

 

Într-un context electoral tensionat, interesul național al României ar trebui să fie prioritar, dincolo de strategiile de campanie, a atras atenția oficialul PPC România. El a subliniat necesitatea unei viziuni clare privind investițiile și dezvoltarea pieței energetice, într-un moment în care energia a devenit un subiect de dezbatere politică ușor de exploatat. „Orice politician care își dorește capital electoral poate critica sectorul energetic și va avea susținere publică, deoarece companiile de utilități sunt ținte facile.”. Totuși, în opinia lui Agafiței, România trebuie să adopte o abordare mai abilă, având în vedere schimbările geopolitice majore și conflictele dintre marile puteri. În loc de simple discursuri populiste, ar trebui analizate în profunzime interesele naționale și regionale pentru a asigura stabilitatea și progresul sectorului energetic. “Dacă vrem să avem o economie competitivă, trebuie să avem un dialog serios și coerent cu oamenii din piață”, a adăugat Agafiței.

Securitatea energetică a țării este asigurată de sectorul de producere a energiei și de accesibilitatea acesteia pentru toți consumatorii. Totuși, nu se poate face trecerea spre o nouă etapă de dezvoltare dacă România continuă să ardă cărbune.

„Suntem cu toții de acord că securitatea energetică primează, dar securitatea energetică este în primul rând dată de capacitățile de producție. În ultimii doi-trei ani, singurele capacități de producție notabile care au intrat în rețele din România sunt cele din energie regenerabilă. Putem să susținem capacitățile pe combustibili fosili, care într-adevăr au utilitatea lor în acest moment. Dar nu poți să îți faci planuri pe termen lung pe niște capacități pe cărbune; este ireal să te gândești la asta în 2025”, a spus el.

Pe de altă parte, deși în ultimul timp au fost instalate multe capacități de producere a energiei din surse regenerabile, care au un cost de producție mai scăzut, totuși, această energie ieftină nu ajunge la consumatorul final, din cauza dezvoltării insuficiente a rețelelor de distribuție și transport al energiei. Pentru a se dezvolta infrastructura de transport al energiei, este nevoie de un cadru legislativ adecvat.

„Problema care se creează în momentul de față este că această energie, deși are un cost de producție foarte scăzut, nu ajunge la consumatorul final cu acest cost și aici intervine problema rețelelor. Oricâte capacități am avea și oricât de multă energie am vrea să punem pe piață, nu vom putea să o transportăm dacă nu avem niște rețele [solide]. Investițiile în rețele sunt o politică publică a statului român, iar volumul de investiții în rețele este determinat de reglementatorul național. Oricât am vrea noi să investim mai mult, reglementatorul dictează cadrul de investiții. Fără un cadru de investiții care să stimuleze în concordanță cu strategia energetică, nu o să putem să transportăm energia către clientul final [în cele mai bune condiții]”, a mai spus Agafiței.

Conferința “Piața de energie – realitățile anului 2025” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri Alive Capital, Elektra Renewable Support, Enevo Group, Hidroelectrica, Nano Energies. Software Media WEBUS 4 ENERGY, Think Blu Solution.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *