România este pe cale să devină un hub important de producție a energiei din surse regenerabile, datorită unui mix energetic solid format din șapte surse de energie (hidro, nuclear, gaze naturale, solar, eolian, cărbune și biomasă) care asigură securitatea energetică a țării, a declarat Cristian Dragomir, PMO / Bidding Manager la WALDEVAR Energy.
„În acest context, România trebuie să se concentreze pe armonizarea consumului cu producția de energie și invers”, a declarat Dragomir, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Oradea”, organizate de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR.
Există numeroase soluții de eficiență energetică și digitalizare care pot contribui la această armonizare, iar Dragomir este încrezător că proiectele de energie regenerabilă, inclusiv cele de mare amploare, se vor realiza cu sprijinul băncilor și al instituțiilor financiare.
În ceea ce privește proiectele mici de eficiență energetică, instalarea capacităților de autoconsum cu sau fără injecție în rețea este o soluție distinctă care oferă o eficiență energetică semnificativă. Potrivit lui Dragomir, eficiența energetică nu înseamnă reducerea consumului, ci utilizarea eficientă a energiei disponibile.
„Este crucial să subliniem că eficiența energetică înseamnă, în primul rând, consumul eficient de energie, nu neapărat diminuarea acestuia. Panoul fotovoltaic este, de departe, varianta cea mai simplă și mai ieftină de eficiență energetică”, a adăugat el.
Astăzi, balanța prosumatorilor și producătorilor de energie regenerabilă este perfect echilibrată – 1,5 la 1,6 GW –, în contextul unor prețuri istorice negative. Aceasta demonstrează că eficiența energetică ar trebui să includă nu doar reducerea consumului, ci și investiții în producția de energie.
Dragomir a precizat că firmele locale mici ar trebui să își monitorizeze atent consumurile de apă, electricitate și gaz, utilizând instrumente de colectare a datelor (big data gathering) pentru a trage concluzii informate și a implementa soluții eficiente pe baza „unor date reale”.
WALDEVAR Energy are în prezent proiecte de energie regenerabilă de aproximativ 400 MW, dintre care 147 MW au fost adăugați recent în portofoliu, semn că piața de energie regenerabilă de mari dimensiuni este pe un trend ascendent.
Conferința “Digitalizare și eficiență energetică – Oradea” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, și cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, BCR, Celestica, CRC Energy, Datacor, Fortza.ro, ICAP CRIF, Intesa Sanpaolo Bank, Photon Energy, Polytrade Global, Unicredit Bank, WALDEVAR Energy.