Aproape jumătate din statele membre ale Uniunii Europene (UE 28) au atins deja obiectivele privind energia regenerabilă în 2020, sau sunt aproape de țintă.
Însă, în ciuda acestui fapt, a existat o încetinire graduală a ratei utilizării energiei regenerabile în UE, iar unele state membre mai au mult până la țintă.
Statele care fac deja parte din vârful clasamentului sunt: Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Italia, Ungaria, Lituania, România și Suedia. Austria, Grecia și Letonia sunt aproape de a-și atinge țintele, potrivit Forumului Economic Mondial.
Nordicii sunt printre cei mai puternici performeri; Suedia are 54,5% din energie din surse regenerabile. Pe locul secund, Finlanda, raportează 41% – urmată de Letonia cu 39%, iar Danemarca cu 35,8%. În ciuda performanțelor sale puternice, Letonia nu și-a atins încă obiectivul, dar mai are doar 1% de acoperit.
Olanda stă cel mai prost față de obiectivul său – cu o diferență de 7,4% de acoperit. Franța este următoarea (6,7%), urmată de Irlanda (5,3%) și Regatul Unit (4,8%).
În primul an în care ponderea energiei regenerabile a fost măsurată în UE, 2004, ea a constituit 8,5% din total. Până în 2016, a crescut la 17% și a atins 17,5% în 2017.
Însă, în timp ce ponderea globală a surselor regenerabile de energie utilizate pentru a satisface nevoile energetice ale statelor membre ale UE s-a dublat din 2005, ritmul de adoptare este încetinit. Dacă această tendință continuă, ar putea determina mai multe state membre și, eventual, întreaga Uniune Europeană, să rateze obiectivul din 2030 de a contribui cu cel puțin 32% la energia regenerabilă.