Producţia de componente pentru singurul prototip mondial de eoliene offshore care au turbină cu ax vertical are loc în București, pe platforma fostei uzine Faur. Ultima componentă construită la Faur a fost livrată la sfârşitul lunii iulie şi instalată la site-ul din Fos-sur-Mer (sudul Franţei), unde firma Nenuphar, inventatorul prototipului, construieşte primul parc de 13 eoliene plutitoare, conform economica.net.
După ce negocierile cu chinezii de grupul Sinovel, cel mai mare producător chinez din domeniul eolian şi numărul doi mondial, au eşuat, fosta uzină comunistă Faur (descendentă totuşi din uzinele Malaxa) şi-a găsit un alt partener pentru producţia de componente pentru turbinele eoliene.
„Nu am mai produs pentru chinezi, nu pentru că nu am fi putut, ci din alte motive, unele dintre ele ţinând chiar de faptul că piaţa românească pentru producerea de enrgie verde nu a mai fost atât de atractivă”, spune Mariana Hristea, director general Faur SA.
Hristea povesteşte că de anul trecut au început să lucreze pentru eoliene marine, „care sunt diferite de cele terestre necesitând condiţii deosebite de siguranţă. Am avut numeroase audituri şi au fost necesare diverse certificări pentru a putea intra în acest proiect”.
Clientul câştigat anul trecut de Faur SA este Nenuphar Offshore Wind Turbines, o companie franceză care are printre acţionari compania Areva (una dintre cele mai mari companii producătoare de componente pentru industria energetică din lume) şi Technip (un alt colos mondial din industria energetică).