Acasă » Regenerabile » Biomasă » România rămâne la stadiul potențialului în producția de energie

România rămâne la stadiul potențialului în producția de energie

24 noiembrie 2014
Biomasă
energynomics

România are foarte mare potenţial de biomasă şi biogaz, dar şi de producere a energiei ieftine din deşeuri, a declarat Nicoleta Roşu, director în Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în deschiderea târgului Renexpo South-East Europe 2014, unde energynomics.ro a fost partener media.

„În România există un foarte mare potenţial de biomasă şi biogaz. Aici, categoric, trebuie identificate sursele de finanţare. Este o oportunitate pe care România trebuie să o valorifice cât se poate de mult, pentru că vorbim de producere de energie la costuri mult mai reduse. În acelaşi timp, producerea energiei din deşeuri este o altă oportunitate pe care trebuie să o luăm serios în considerare, cu atât mai mult cu cât există proiecte interesante”.

Reprezentantul Ministerului Mediului susţine că una dintre marile provocări avute în vedere, pe termen mediu şi lung, este ca energia din surse regenerabile să fie disponibilă cât mai mult la nivel naţional. Fondurile europene care vor fi disponibile la următoarea perioadă de programare se concentrează pe sprijinul pentru producerea energiei din surse regenerabile, ceea ce ţara noastră îşi doreşte să obţină cu costuri minime, conform sursei citate. Cifrele din sectorul eolian şi proiectele care au fost realizate în România ne indică, în domeniul eolian, investiţii de miliarde de euro, a subliniat Nicoleta Roşu.

Avem oportunități uriașe

România are resurse locale energetice extraordinare și de aceea este foarte important să nu mai rămână doar o țară de tranzit în regiunea Mării Negre, ci să devină și producător de energie, a declarat, la rândul său, Elena Popescu, director general în cadrul Departamentului pentru Energie.

“România are o poziționare geografică foarte privilegiată în sud-estul Europei, în regiunea Mării Negre. Pot vedea acest privilegiu din două perspective, în sensul că putem avea un rol în această regiune și că avem oportunități uriașe (…) văd poziția României ca pe o oportunitate de a deveni mai puternică și de a-și întări potențialul de stabilitate și dezvoltare economică. România are o dezvoltare economică diferită de a altor țări occidentale și este important să nu rămânem doar o țară de tranzit pentru regiunea Mării Negre.

Pe de altă parte, avem un potențial extraordinar, avem resurse locale energetice, diversificate pe hidro, hidrocarburi, gaz, regenerabile, cărbune, nucleare. Cred că trebuie să profităm de acest mix energetic. Sigur, aflându-ne lângă Marea Neagră și beneficiind de resurse potențiale, trebuie să știm cum să negociem cu partenerii noștri să devenim, astfel, și producător”, a afirmat Elena Popescu la o conferință internațională cu tema “Securitatea energetică în Zona Extinsă a Mării Negre, contributor la securitatea energetică europeană”, unde energynomics.ro a fost de asemenea partener media.

Reprezentantul Departamentului pentru Energie a adăugat că, dincolo de aceste avantaje teritoriale ale României, nu trebuie omise vulnerabilitățile de la granița estică a Europei.

”Trebuie, însă, subliniate și vulnerabilitățile ce țin a fi situate la granița estică a Europei, care pot fi influențate de instabilitatea politică din regiune. Vă pot spune, de asemenea, că nu multe țări europene au un astfel de potențial ca al României și acestea erau impresionate de faptul că țara noastră a dezvoltat întregul ciclu de producere a combustibililor nucleari.

Aceste lucruri nu sunt cunoscute de mulți oameni din Europa, pentru că mulți actori din regiune folosesc fie tehnologie rusească pentru domeniul nuclear, fie tehnologie franceză sau americană. Avem oportunități extraordinare și cred că este important să devenim o țară care are rol și de generare, nu doar de tranzit în regiune”, a spus Elena Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *