Guvernul României a aprobat miercuri un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Energiei, compania Transgaz și Consiliul Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze privind potențialul de cooperare în utilizarea infrastructurii de transport gaze oferită de Interconectorul România-Bulgaria și conducta Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) în etapele viitoare de extindere a Coridorului Sudic de gaze în Balcani și Europa Centrală, a anunțat Ministerul Energiei.
Interconectorul dintre România și Bulgaria, precum și proiectul BRUA, vor asigura posibilitatea integrării surselor de gaze naturale din bazinul Caspic, Mediteraneean, din zona Orientului Mijlociu sau a Asiei Centrale, cu piețele din centrul și vestul Europei.
La finalizare, BRUA va avea o capacitate de transport spre Ungaria de 4,4 miliarde metri cubi pe an, respectiv 1,5 miliarde de metri cubi pe an spre Bulgaria.
La ultima participare a României la Reuniunea Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze, în februarie 2019, România și-a manifestat interesul de a se implica în mod concret în dezvoltarea proiectului Coridorului Sudic, prin adăugarea de noi elemente de infrastructură care să dezvolte interconectivitatea energetică.
”Acest Memorandum este un element central al intențiilor României de a fi activă în contextul energetic regional și european. Această inițiativă deschide pe de-o parte accesul țării noastre și al Europei la resursele de gaze din zona Caspică iar, pe de altă parte include BRUA într-un sistem de transport care leagă Asia Centrală de inima Europei”, spune ministrul Energiei, Anton Anton.