Acasă » Termo » Minerit » România și Canada, schimb de informații privind impactul de mediu al mineritului

România și Canada, schimb de informații privind impactul de mediu al mineritului

29 septembrie 2014
Minerit
energynomics

România și Canada vor identifica modalități prin care pot schimba informații pe tema procedurilor de evaluare a impactului de mediu, în cazul proiectelor miniere de mare capacitate, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, cu ocazia Summit-ului Națiunilor Unite privind schimbările climatice, desfășurat la New York.

“Discuțiile din cadrul întâlnirii bilaterale româno-canadiene s-au axat pe subiectul procedurilor de evaluare al impactului de mediu a proiectelor din minerit practicate de cele două state. În acest context, ministrul român al Mediului, Attila Korodi, și cel Canadian, Leona Aglukkaq, au convenit, de principiu, să dezvolte un sistem care să permită schimbul de informații între cele două țări. Informațiile se referă atât la procedurile de evaluare a impactului de mediu al mineritului de mare capacitate, cât și la principalele companii și la practicile și procedurile utilizate de acestea în activitatea de minerit.”, se arată într-un comunicat remis Agerpres.

În cadrul întâlnirii pe care Attila Korodi a avut-o cu Jorge Moreira da Silva, ministrul Mediului și Energiei din Portugalia, s-a discutat despre necesitatea întăririi dialogului între țările Europei Centrale și de Est, reunite actualmente sub formatul Visegrad 4+ și țările EU-15, cu scopul de a identifica elementele comune care trebuie clarificate în perspectiva agreerii la nivel UE a Cadrului 2030 Energie și Climă.

“Cadrul 2030 Energie și Climă a fost dezbătut și în timpul întâlnirii bilaterale cu Peter Ziga, ministrul Mediului din Slovacia, țară care deține actualmente președinția rotativă a Grupului Visegrad. Atât Attila Korodi cât și omologul său slovac au subliniat nevoia continuării cooperării țărilor din grupul Visegrad 4+ în acest format, admițând că dialogul din interiorul grupului a consolidat poziția statelor care-l formează și în interiorul Uniunii Europene”, se arată în comunicatul citat.

Ministrul Attila Korodi s-a întâlnit și cu ministrul mediului din Israel, Amir Peretz, cei doi oficiali vorbind despre recentul acord de cooperare semnat între guvernele celor două state și, în acest context, despre oportunitatea de a dezvolta acest acord în sectorul protecției mediului. Ministrul Korodi a propus ca, în următoarele luni, România și Israel să demareze schimbul de experiență la nivel de experți, exprimându-și interesul privind transferul de expertiză, inclusiv prin cooperare în domeniul universitar.

Pe parcursul summit-ului, Attila Korodi s-a întâlnit și cu ministrul federal al Mediului și Securității Nucleare din Germania, Barbara Hendricks. Oficialul german a propus ca, în viitorul apropiat, cele două state să dezvolte un parteneriat în domeniul eficienței energetice, printr-un proiect pe care Germania să-l implementeze într-un oraș din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *