Acasă » Electricitate » Distribuţie » Memorandum între România și Turcia pentru interconexiunea sistemelor electrice

Memorandum între România și Turcia pentru interconexiunea sistemelor electrice

24 ianuarie 2014
Distribuţie
energynomics

România și Turcia au semnat joi prin miniștrii lor de energie un Memorandum de Înțelegere privind interconexiunile sistemelor de transport de energie electrică, informează Agerpres. Memorandumul are în vedere schimburile de energie electrică dintre România și Turcia, inclusiv prin mult discutatul cablu submarin. Cooperarea energetică dintre cele două țări și interconectările sistemelor electrice din zona extinsă a Mării Negre sunt considerate a hrăni creșterea economică și dezvoltarea regională.

“România își reafirmă angajamentul în ceea ce privește dezvoltarea rețelelor de interconectare cu Moldova, Serbia, Ungaria și Bulgaria, în vederea consolidării securității energetice și creării oportunității pentru exportul de energie în regiune. În același timp, colaborarea cu Turcia reprezintă un element important pentru sectorul energetic din România, din perspectiva valorificării potențialului de export. În acest sens, am discutat cu omologul turc, E.S. Taner Yildiz, despre potențialele proiecte de interconectare”, a declarat Constantin Niță, ministrul delegat pentru Energie.

Agerpres notează că ministrul Constantin Niță a abordat cablul submarin România-Turcia în întâlnirea cu omologul de la Ankara nu doar ca un proiect între două state ci ca un proiect de interes Pan — European “cu o contribuție importantă în dezvoltarea pieței regionale de electricitate în perspectiva integrării acesteia în piața UE, o soluție pentru exportul de energie pe piața din Turcia și pe piețele adiacente.”

Proiectul construcţiei unui cablu submarin pentru transportul energiei din România către Turcia, prin Marea Neagră, ar putea să fie viabil având în vedere preţul actual al energiei şi tehnologia, a spus ministrul turc al Energiei şi Resurselor Naturale citat de Medifax.

„Cablul submarin a fost unul dintre cele trei-patru subiecte pe care le-am discutat cu oficialii români. S-a hotărât refacerea studiului de fezabilitate şi am discutat şi despre partea financiară a acestui proiect. Ne-am dat reciproc nişte termene. Până acum cablul nu era fezabil, dar având în vedere prețul actual al energiei şi noile tehnologii disponibile, este posibil”, a declarat ministrul aflat la Bucureşti.

Ministrul Taner Yildiz a adăugat că altă variantă de concretizare a exportului de energie din România în Turcia ar fi cooptarea Bulgariei, astfel încât energia să fi livrată prin reţeaua electrică de transport. Yildiz se află vineri în Bulgaria pentru discuţii, inclusiv pe această temă, cu oficialii de la Sofia. Ministrul turc al Energiei a declarat cu ocazia vizitei și că Turcia și România ar putea coopera în explorarea zăcămintelor de hidrocarburi din Marea Neagră, notează Agerpres.

“Este posibil ca explorările din Marea Neagră să fie făcute de România și Turcia în mod separat, însă este posibil și să colaborăm în acest proces. De asemenea, este posibil să colaborăm și cu o terță societate comercială. Nu se știe încă nimic concret, pentru că sunt două domenii maritime, iar România și Turcia sunt țări vecine. Întotdeauna vecinii se sprijină unul pe celălalt, se ajută reciproc. Sunt multe domenii în care România ne-a sprijinit, însă și noi am sprijinit România”, a afirmat ministrul Taner Yildiz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *