Acasă » Interes general » România și Ungaria ar trebui să își intensifice colaborarea în domeniul energetic

România și Ungaria ar trebui să își intensifice colaborarea în domeniul energetic

11 noiembrie 2022
Interes general
energynomics

Războiul din Ucraina a împins UE să accelereze tranziția către energia curată pentru a pune capăt cât mai curând posibil dependenței de energie rusă, dar și pentru a diversifica sursele de aprovizionare cu energie și pentru a crește interconectarea dintre rețelele energetice ale statelor membre. În acest sens, pentru România este importantă și creșterea legăturilor cu țările vecine, în special cu Ungaria.

„Pentru România este important să-și crească legăturile cu țările vecine, în special cu Ungaria, pentru că există un potențial mare de colaborare. Numai împreună putem depăși dificultățile actuale”, a declarat Levente Dicu, reprezentantul Camerei de Comerț și Industrie a României, în cadrul conferinței „Abordare regională Budapesta: Cooperare” organizate de Energynomics.

El a amintit că UE a umplut deja aproximativ 91% din capacitatea de stocare a gazelor naturale înainte de jumătatea lunii octombrie, în timp ce România a reușit să atingă un nivel de 90%. De asemenea, ponderea gazelor rusești în importurile UE a scăzut de la 41% la 2021, la 9% în septembrie 2022.

Drept urmare, Norvegia și SUA au devenit principalii furnizori de gaz natural lichefiat (GNL) ai UE, GNL fiind acum o sursă cheie în aprovizionarea continentului și reprezentând 32% din totalul importurilor de gaze ale UE. Cu toate acestea, se recomandă găsirea altor țări cu potențial mare, cum ar fi Algeria, Qatar și Trinidad Tobago, consideră Levente Dicu.

„Această criză energetică este o mare provocare pentru noi toți, dar trebuie să recunoaștem că provocările duc de fapt la progres. Noile realități politice au determinat statele membre UE să-și remodeleze și să-și accelereze strategiile energetice și climatice pentru economisirea energiei, diversificarea surselor de energie pentru o mai bună securitate energetică și pentru creșterea ponderii surselor regenerabile în mixul electric, printre alte măsuri importante care vizează întărirea securității energetice și accesul la resurse energetice lor pentru a fi evitate eventuale pene de curent pe viitor”, a declarat Levente Dicu, reprezentantul Camerei de Comerț și Industrie a României.

În ceea ce privește energia electrică, în mai-august 2022, UE a generat un record de 12% din electricitate din energie solară, 30% din vânt, în timp ce energia hidro a scăzut de la 40% la 11% din cauza secetei. Cu toate acestea, ponderea surselor regenerabile este de așteptat să crească cu 37% în 2021, până la 69% până în 2030, potrivit Dicu.

Conferința „Abordare regională Budapesta: Cooperare” a fost organizată de Energynomics, cu susținerea partenerilor noștri: ABB România, Kawasaki Gas Turbine Europe, Volt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *