Acasă » Interes general » România, subiectul unei noi proceduri de sancțiune pentru poluarea aerului din marile orașe

România, subiectul unei noi proceduri de sancțiune pentru poluarea aerului din marile orașe

18 mai 2020
Interes general
energynomics

România nu a respectat valorile limită pentru protecția sănătății umane pentru dioxidul de azot (NO2) și nu a luat măsurile adecvate pentru a menține perioadele de depășire cât mai scurte, susține Alin Tănase, reprezentant Greenpeace.

Prin urmare, Comisia Europeană a decis sa înceapă o nouă procedură de infringement similară cu cea în care România a fost condamnată recent de CJUE pentru aerul poluat cu praf (PM10) din București.

Mai mult, Comisia Europeană semnalează unele deficiențe în monitorizarea concentrațiilor de dioxid de azot (NO2) din București.

“Comisia solicită de asemenea clarificări cu privire la monitorizarea corespunzătoare a concentrațiilor de dioxid de azot (NO2) într-una dintre aglomerări (București). Prezența unor concentrații ridicate de NO2 implică riscuri pentru sănătatea umană”.

Deficiențele în monitorizarea concentrațiilor de dioxid de azot din București au fost prezentate încă din 2019, atunci cand mai mulți voluntari Greenpeace au monitorizat timp de 3 zile, nivelul poluării aerului cu dioxid de azot (NO₂) la stația de autobuz Piața Romană. Măsurătorile au arătat ca nivelul poluării cu dioxid de azot (NO₂) în stația de autobuz din Piața Romană este de aproximativ două ori mai mare decât cel înregistrat în același timp la cele mai apropiate stații oficiale de monitorizare a calității aerului din trafic. Acest fapt sugerează o amplasare defectuoasă a stațiilor de monitorizare a calității aerului din trafic.

România a primit un termen de 4 luni pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor identificate de Comisie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *