Acasă » Electricitate » România trebuie să fie proactivă, mai mult decât să urmărească tendințele din piață

România trebuie să fie proactivă, mai mult decât să urmărească tendințele din piață

19 martie 2023
Electricitate
energynomics

România are o mare oportunitate de a învăța de la alte țări europene cum să gestioneze interesul uriaș pentru investițiile în sectorul energiei regenerabile, dar țara trebuie să fie proactivă și nu doar să urmărească tendințele din piață.

”România are nevoie să fie mai rapidă și mai proactivă. Mie mi se pare că acum doar urmărește tendințele din piață”, a declarat Ioannis Kalapodas, șeful biroului din România al European Energy, la conferința „Mai multe regenerabile pentru România”, organizată de Energynomics.

În ciuda oportunităților uriașe pe care România le are în acest domeniu, una dintre probleme este legislația neclară și, mai important, interpretarea greșită a legislației, care crește riscul de țară și generează instabilitate.

„Când statul interpretează greșit legea, introduce un sentiment de instabilitate și teamă care amână investițiile”, a adăugat el.

Pe de altă parte, oricât de mare ar fi potențialul de energie regenerabilă, capacitatea instalațiilor de surse regenerabile este foarte mică, iar legislația nu este destul de clară, ceea ce înseamnă că investitorii se confruntă cu măsuri retroactive.

Potrivit lui Kalapodas, România ar trebui să folosească fondurile UE pentru a investi mai degrabă în infrastructura energetică, pentru că atunci când noile investiții vor fi puse în funcțiune va trebui să aibă o rețea puternică pentru a livra energia electrică pe care o produc.

„Investitorii sunt aici pentru a sprijini țara în atingerea țintelor de energie verde și trebuie să avem rețeaua prin care să transportăm acea energie”, a spus Kalapodas.

El a adăugat că este neclar care este planul Guvernului României cu privire la conectarea viitoarelor turbine eoliene offshore la rețea și, de asemenea, care sunt nevoile de capacități de energie pentru a acoperi cererea în creștere susținută de apariția vehiculelor electrice.

„Cum vor fi conectate turbinele eoliene offshore? Care este planul în vigoare având în vedere că statul, nu aici, ci peste tot, este destul de lent în reacție în comparație cu investitorii? Aceeași întrebare se pune pentru investițiile în stocare. Aud multe discuții despre legislație, dar nu aud nimic despre transformarea transporturilor. Vehiculele electrice au devenit tot mai numeroase și le vedem în toată Europa. Începând cu 2030, toți producătorii de mașini vor trebui să producă exclusiv vehicule electrice și trebuie să fim pregătiți pentru asta. Nu se știe care este capacitatea de energie electrică necesară și cum se calculează? Este inclusă sau este separată de țintele naționale incluse în Green Deal?”, a conchis el.

Conferința „Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri între care ABB, ACE Industrial Software, BCR, Consolight, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoPower, European Energy, Finder, Geminox, Huawei, ING Bank, LAPP Romania, Marsh & McLennan Companies, Phoenix Contact, Photomate, Prime Batteries Technology, REI Grup, Renomia-Gallagher, Valmont, Volt, Wiren România, Wise Finance Solutions.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *