Acasă » Regenerabile » România va include în PNIESC ținte mai ambițioase pentru energia regenerabilă

România va include în PNIESC ținte mai ambițioase pentru energia regenerabilă

19 septembrie 2023
Eolian
energynomics

Asociațiile RWEA și RPIA vor lansa pe 21 septembrie “Codul de Bune practici pentru energia regenerabilă din România”, un document a cărui ediție actualizată răspunde situației sectorului astăzi.

În mesajul transmis de directorul general adjunct al DG Energy Mechthild Woersdoerfer se întărește faptul că România trebuie să stabilească obiective naționale mai ambițioase și să accelereze dezvoltarea și punerea în funcțiune a unor noi capacități de energie din surse regenerabile. “Comisia încurajează România să își revizuiască contribuția pentru a fi în conformitate cu obiectivul sporit al UE pentru 2030 privind energia din surse regenerabile și să pună în aplicare politici și măsuri adecvate pentru atingerea lui.” Actuala revizuire a Planurilor naționale privind energia și clima este ocazia perfectă pentru asta, mai spune oficialul european.

Mesajul a ajuns deja la București, întrucât ministrul Energiei Sebastian Burduja confirmă că “prioritățile energetice naționale se concentrează pe noile investiții necesare pentru creșterea contribuției energiei regenerabile în mixtul energetic”. Oficialul invocă exploatarea potențialului energiei regenerabile offshore din Marea Neagră, stocarea pe scară largă a energiei electrice și utilizarea hidrogenului pentru decarbonizarea sectoarelor greu de electrificat.

“Având în vedere noile obiective ale Comisiei Europene conform planului REPowerEU, respectiv creșterea ponderii de energie regenerabilă în consumul total brut la nivelul Uniunii Europene de la 40% la 45% până în 2030, România este în plin proces de actualizare a PNIESC, prilej cu care va fi propusă o nouă țintă pentru energia regenerabilă”, confirmă ministrul.

El reamintește că un prim pas a fost deja făcut prin PNRR, care prevede o creștere a ponderii energiei regenerabile față de obiectivul stabilit prin PNIESC, la 34%. În scopul atingerii acestui obiectiv, sunt prevăzute investiții în noi capacități de producție de 950 MW de energie electrică din surse regenerabile (solar și eolian onshore), cu o alocare de 460 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *