Acasă » Electricitate » ROMATOM: Decizie favorabilă energiei nucleare adoptată de Curtea de Justiție a UE în dosarul Hinkley Point

ROMATOM: Decizie favorabilă energiei nucleare adoptată de Curtea de Justiție a UE în dosarul Hinkley Point

25 septembrie 2020
Electricitate
energynomics

Bogdan Tudorache

Forumul Atomic Român ROMATOM salută decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene emise în dată de 23 septembrie 2020, cu privire la conformitatea cu legislația europeană a mecanismelor de finanțare a proiectului de construcție a unei noi centrale nucleare de la Hinkley Point C în Marea Britanie, în urma contestației depuse de Austria cu privire la implementarea acestui proiect, conform unui comunicat publicat pe site-ul organizației.

”Reamintim faptul că în anul 2014 Guvernul Marii Britanii a aprobat o serie de mecanisme de finanțare pentru noile proiecte nucleare ale țării, inclusiv contracte pentru diferență și garanții emise de stat, în cadrul strategiei Marii Britanii de reînnoire a flotei nucleare. Austria a contestat acest proiect și mecanismele de finanțare implementate însă apelul a fost respins de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene inițial în 2018 și din nou în 2020”, spun oficialii ROMATOM.

Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene stabilește că proiectul noii centrale nucleare de la Hinkley Point C și mecanismele de finanțare sunt conforme cu legislația europeană și cu Tratatul EURATOM, susțin oficialii ROMATOM.

“Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene emisă în cazul Hinkley Point C reprezintă un semnal pozitiv pentru statele membre care inițiază sau continuă proiecte nucleare, stabilind ca prioritară independența în alegerea mixului energetic precum și faptul că energia nucleară se califică pentru a obține finanțare prin mecanisme competitive cu implicarea statului. În contextul țintelor de mediu stabilite de noul Green Deal European, multe state membre se află în față unor provocări majore privind asigurarea unui mix energetic viitor cu emisii reduse de carbon, iar energia nucleară se califică că fiind o componentă importantă a mixului energetic în prezent și viitor”, spune Lucian Rusu, președinte ROMATOM.

Energia nucleară asigură în prezent, la nivelul Uniunii Europene, aproape 50% din energia electrică cu emisii reduse de dioxid de carbon și 26% din totalul energiei electrice produse, generând 1,1 milioane locuri de muncă și o cifra de afaceri anuală de 102 miliarde euro. Cu 109 reactoare în operare în 15 țări, la nivelul UE se află în construcție 4 reactoare nucleare noi în Finlanda, Franța și Slovacia și 8 în etapă de planificare în Bulgaria, Cehia, Finlanda, Ungaria și România.

În România, energia nucleară asigură peste 18% din producția internă și 33% din total energiei curate produse în țară noastră, creând 11.000 locuri de muncă în producție, cercetare, inginerie, lucrări, producție de echipamente, inovație, educație, cifră care ar putea crește la 19.000 în contextul demarării unor noi proiecte nucleare.

“Pentru România, decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene reprezintă un mesaj de susținere a dezvoltării de noi capacități nucleare, făcând posibilă accesarea diferitelor opțiuni de finanțare. Desigur, fiecare proiect este analizat și evaluat în mod independent de către Comisia Europeană, însă, ROMATOM apreciază existența unui cadru legislativ care permite finanțarea marilor proiecte de investiții în domeniul nuclear. Pentru România, dezvoltarea de noi capacități nucleare este inclusă în toate scenariile Strategiei energetice a României până în anul 2030, cu perspectiva anului 2050, precum și în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2021-2030, motiv pentru care apreciem importanța opțiunii nucleare pentru țara noastră, în aliniament cu poziția statelor europene pro-nucleare”, a adăugat Teodor Chirică, președinte onorific, ROMATOM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *