Bogdan Tudorache
Tranziția către o economie fără emisii de carbon a fost principalul subiect al discuțiilor care au avut loc joi, în cadrul conferinței “Central European Day of Energy” la Bruxelles.
Într-un orizont optimist şi ambițios, decarbonizarea economiei UE până în 2050 presupune un cadru facil şi totodată puternic reglementat pentru toate statele membre. Elementul cheie pentru a atinge decarbonizarea economiilor până în 2050 îl reprezintă JET Fund, sau altfel spus Fondul pentru tranziție, un instrument care vine în sprijinul şi susținerea schimbărilor în vederea decarbonizării, în special pentru țările aflate în tranziție şi cu dificultăți de finanțare.
Circa 20% din bugetul UE se dorește a fi alocat catre sectorul energiei cu preponderenţă în energia verde, schimbările climatice și infrastructură în perioada 2021-2030.
“Romgaz acționează în direcția propusă de CE, respectiv diversificarea activității companiei şi identificarea posibilităților de finanțare pentru putea realiza proiectele pe care ni le-am propus. Dintre acestea amintesc intensificarea activităților offshore (LukOil şi intenția de a prelua de la EXXON o parte din Neptun Deep), continuarea construcției de centrale termoelectrice după exemplul celei de la Iernut, participarea în proiectul Terminalului de LNG de la Alexandropolis, Grecia, şi nu în ultimul rând, pe lângă energia regenerabilă, investiția într-o fabrică de metanol. Suntem foarte atenți şi dorim să participăm activ la oportunitățile pe care le va oferi JET Fund, pentru că o parte din proiectele companiei sunt în strânsă dependenţă de finanțarea europeană”, a spus Adrian Volintiru, directorul general, Romgaz.