Romgaz a semnat luni proiectul termocentralei de la Iernut, în valoare de aproape 269 milioane de euro, cu un consorțiu format din două firme.
Consorțiul format din Duro Felguera și Romelectro are la dispoziție 36 de luni pentru a finaliza lucrările centralei termice Iernut, ”prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”, conform raportului depus către Bursa de Valori București.
Directorul general al Grupului Romelectro Cristian Secoşan s-a referit la contractul obţinut descriindu-l drept „cel mai important în producerea energiei derulat de o companie de stat în ultimii 10 ani”. Miza este dezvoltarea în Transilvania, o zonă mai săracă în producerea de energie, a unui producător nou, care va asigura energia electrică în zonă, eficient, sigur şi cu respectarea cerințelor de mediu. „Demonstrăm, încă o dată, că firmele românești au capacitatea de a se implica în programe complexe, cu participare internațională, unde își pot valorifica nivelul ridicat de expertiză şi competitivitate”, a spus Cristian Secoşan.
La rândul lor reprezentanții Duro Fulguera au subliniat că lucrarea de la Iernut reprezintă primul mare contract câştigat de DF Energy (Divizia Energie a grupului) în Europa de Est. „România reprezintă o oportunitate excelentă pentru DF Energy pentru a se extinde şi consolida pe o piață promițătoare, complementară celei tradiționale pentru noi, cea a Americii Latine”.
Contractul de aproximativ 269 milioane de euro (268.836.329,82 milioane euro) acordat de Romgaz celor două firme poartă garanția de bună execuție ”în cuantum de 10% din valoarea contractului (fără TVA)”.
”În conformitate cu prevederile art.224 alin. 5 din Legea nr.297/2004 privind Piața de Capital şi art. 113.B lit. c) din Regulamentului C.N.V.M. nr. 1/2006, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. raportează încheierea contractului de achiziţie publică, prin aplicarea procedurii de licitaţie deschisă, având ca obiect executarea proiectului la cheie ˮDezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gazeˮ.
”Una din direcţiile strategice ale S.N.G.N. ROMGAZ S.A. este consolidarea poziţiei pe pieţele de furnizare a energiei. Astfel, în domeniul de producere a energiei electrice, realizarea acestui proiect de investiţii are ca scop eficientizarea activităţii prin: creşterea randamentului CTE Iernut la minim 56%, încadrarea în cerinţele de mediu (emisii NOx , CO2) şi mărirea siguranţei de exploatare. Finanţarea proiectului se realizează din surse proprii şi surse din fonduri PNI (Planul Naţional de Investiţii), conform HG 1096/2013 actualizată.
”Termen de finalizare a lucrărilor: 36 luni de la data intrării în vigoare a contractului. Contractul intră în vigoare în 5 zile lucrătoare de la data aprobării dosarului de finanţare din fondurile PNI (Planul Naţional de Investiţii), conform HG 1096/2013 actualizată”, se arată în comunicatul remis BVB.