În conferința de presă prilejuită de comunicare rezultatelor financiare preliminate pentru anul 2017, oficialii Romgaz au estimat la 24-30 de milioane de lei impactul costului suplimentar cu redevențele ca urmare a schimbării metodologiei de calcul prin decizie a ANRM. Suma anticipată a fi virată în contul redevențelor ar putea crește cu 10-15%, potrivit informațiilor disponibile în prezent, au explicat reprezentanții celui mai mare producător de gaze naturale din România.
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a emis pe 9 februarie un ordin prin care preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, în funcţie de care va fi calculată redevenţa datorată bugetului statului de către producători, va ţine cont de cotaţiile de la bursa CEGH Viena.
Decizia a fost criticată atât de asociația principalilor operatori din sectorul Upstream din România – ROPEPCA, de către Federația Patronală Petrol și Gaze și Bursa Română de Mărfuri, dar și de către experți precum Dumitru Chisăliță, potrivit căruia Costul adoptării ca referință a prețului de la Viena depășește eventualele câștiguri.
Romgaz a raportat un profit net preliminat de 1,86 miliarde de lei (+82% față de 2016) – cel mai bun nivel atins de la listarea companiei pe bursele de valori de la București și Londra. Anul trecut, producția de gaze naturale a ajuns la 5,16 miliarde de metri cubi – mai mare cu 22,2% față de anul 2016. În ceea ce privește investițiile de capital, sumele investite în 2017 au fost mai mari cu 57% față de anul precedent – 782 de milioane de lei. Pentru acest an, sunt planificate investiții de 1,5 miliarde lei – semnificativ mai mari decât cele din 2017, din care aproximativ 600 milioane de lei sunt alocate pentru etapa de investiții în centrala de la Iernut.