Acasă » Electricitate » Romgaz şi Nuclearelectrica ar putea plăti statului și acționarilor dividende mai mici

Romgaz şi Nuclearelectrica ar putea plăti statului și acționarilor dividende mai mici

23 martie 2022
Electricitate
energynomics

Romgaz şi Nuclearelectrica ar putea beneficia de o scădere a nivelului de distribuire a dividendelor, de la 90% la 50%, iar fondurile rezultate vor fi utilizate pentru investiţii, a declarat, marţi, Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

“Printre Direcţiile pe care le conduc, una dintre Direcţii este Serviciul de Administrare a Participaţiilor Statului şi chiar ieri am avut pe birou o Hotărâre de Guvern pentru a face o derogare pentru Nuclearelectrica şi Romgaz, fiind companii strategice, de a scădea acel nivel de distribuire a dividendelor de la 90%, cum a fost prevăzut în anii trecuţi, cel puţin în ultimii doi ani, la 50% astfel încât vom oferi surse financiare suplimentare celor două companii strategice. Romgaz va putea beneficia de 462 de milioane de lei suplimentar pentru investiţii, iar Nuclearelectrica de vreo 307 milioane de lei suplimentar anul acesta pentru investiţii”, a spus Mihai Călin Precup, conform financialintelligence.ro.

El a afirmat că România ar trebui să se concentreze pe plan extern pe cooperarea cu statele vecine pe temele de energie şi de interconectare. Pe plan intern, România va încerca să se concentreze pe două direcţii mari în ce priveşte investiţiile în energie: gazele naturale şi energia electrică.

Secretarul de stat a menţionat că este importantă atât producţia de energie cât şi economisirea energiei. El a declarat că în ultimii 12 ani Banca Europeană de Investiţii a semnat împrumuturi de eficienţă energetică cu sectoarele 1, 2, 4 şi 6 din Bucureşti şi câteva primării la nivel local, iar stocul datoriei existente este de 776 de milioane de euro. Pe lângă acestea, mai există împrumuturi în curs de implementare de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare de 118 milioane de euro, potrivit Agerpres.

El a făcut apel către companii să trimită proiecte de interconectare a reţelelor de gaze şi energie electrică cu ţările vecine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *