Rompetrol Rafinare, parte a grupului KMG International, a realizat un profit net consolidat de 18 milioane de dolari în primul semestru, desi afacerile au scăzut cu aproape 30% din pricina cotațiile petroliere volatile, anunță grupul. Evoluția este notabilă, în aceeași perioadă din 2014 procesatorul de țiței înregistrând o pierdere de aproape 47 de milioane de dolari.
Profitul operațional semestrial s-a dublat față de cel de anul trecut, ajungâng la 56 de milioane de dolari. În analiza trimestrială martie-iunie, profitul EBITDA s-a mărit de patru comparative cu aceiași perioadă din 2014, la 67 de milioane de dolari.
Evoluţia pozitivă a fost susţinută de cantitatea de materie primă prelucrată în prima jumătate a acestui an la rafinăriile Petromidia, Vega şi divizia de petrochime, mai mare cu 11% comparativ cu cea înregistrată în primul semestru din 2014, precum şi de eficientizarea costurilor de procesare, creşterea randamentelor produselor, îmbunătăţirea fluxurilor tehnologice şi vânzarea produselor finite cu 10% mai mare decât în 2014, notează Rompetrol.
Deși vânzările au crescut în volum, iar exporturile s-au majorat cu 12%, cifra de afaceri brută semestrială (aproximativ 2 miliarde de dolari) și trimestrială (1,1 miliarde de dolari), au fost influenţate de scăderea cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere, mai notează compania.
Petromidia reprezintă 43% din capacitatea de rafinare a României, iar investițiile totale realizate de KMG International și KazMunayGas pentru această platformă se ridică la peste 1,3 miliarde dolari. Pe segmentul de rafinare, compania a înregistrat un profit net de 24,8 milioane de dolari în trimestrul al doilea şi de 44,4 milioane de dolari în prima jumătate a anului, faţă de rezultatul negativ de 22,9 milioane de dolari din trimestrul al doilea din 2014, respectiv pierderea de 51,2 milioane de dolari în primele șase luni ale anului trecut.
Rezultatul operaţional a atins valori pozitive de 44,8 milioane de dolari în trimestrul al doilea, respectiv de 36,4 milioane de dolari în primul semestru, comparativ cu cele negative din perioadele similare ale anului trecut, de 2,3 milioane de dolari în trimestrul al doilea, respectiv de 7,26 milioane de dolari la semestru.
Cifra de afaceri brută înregistrată pe segmentul de rafinare în prima jumătate a anului 2015, în valoare de 1,7 miliarde de dolari, precum şi cea din trimestrul al doilea, de 969,9 milioane de dolari, au fost influenţate de scăderea cotaţiilor ţiţeiului Brent şi Ural din prima jumătate a anului, cu 47% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cantitatea de materii prime prelucrată la rafinăria Petromidia în primul semestru din 2015 a fost mai mare cu 11% faţă de perioada similară a anului trecut şi a atins nivelul de 2,6 milioane tone – cea mai mare cantitate procesată în cursul unui semestru de la punerea în funcţiune a rafinăriei, in anul 1979.
În trimestrul al doilea, Petromidia a prelucrat 1,4 milioane tone de materie primă, în creştere cu 15,87% faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost procesate 1,22 milioane de tone. În aceeaşi perioadă, gradul de utilizare a capacitatii de rafinare a fost de 88,76%, în creştere cu 12% faţă de perioada similară a anului 2014.
De asemenea, cantitatea de materii prime prelucrate la rafinăria Vega a fost de 156.752 tone în primul semestru, mai mare cu 18,6% decât în perioada similară a anului 2014, iar în trimestrul al doilea, supusul total de materie primă al rafinariei din Ploieşti a fost de 91.941 tone, în creştere cu 14% faţă de perioada similară a anului trecut.
În urma creşterii cantităţilor de materii prime prelucrate, vânzările de carburanţi au urcat atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. În primul semestru, compania a vândut 821.000 tone pe piaţa internă, mai mult cu 7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, 1,1 milioane tone pe principalele pieţe externe în care se află subsidiarele KMG International, precum şi în ţările din jurul Mării Negre (în creștere cu 11% comparativ cu primul semestru al anului trecut).
Cantitatea de materii prime prelucrate de divizia de petrochimie a companiei Rompetrol Rafinare a fost mai mare cu 8,2% în primele sase luni (91.600 de tone) comparativ cu cea realizată în acelaşi interval al anului trecut. În trimestrul al doilea, producţia totală de polimeri a fost de 37.527 tone, în creştere cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut, când s-au produs 35.728 tone.
Pe segmentul de distribuţie, în primele şase luni ale anului, cifra de afaceri brută înregistrată s-a situat la 1,11 miliarde de dolari, în scădere cu 26% comparativ cu primele şase luni ale anului trecut. Cantităţile de carburanţi vândute în retail în primul semestru au însumat 289.000 de tone, iar cele în regim en-gros 468.000 de tone, mai mult cu 1%, respectiv 2%, comparativ cu primul semestru din 2014. Vânzările de GPL (gaz petrolier lichefiat) din primele şase luni ale anului s-au menţinut la nivelul din prima jumătate a anului trecut, respectiv la 138.000 de tone.