Acasă » Petrol și Gaze » Rompetrol Rafinare investește 4 milioane de dolari pentru a trece la Industry 4.0

Rompetrol Rafinare investește 4 milioane de dolari pentru a trece la Industry 4.0

9 aprilie 2019
Petrol și Gaze
energynomics

Rompetrol Rafinare anunță că este aproape de finalizarea implementării primei etape a Advanced Process Control (APC), o soluție digitală care va permite îmbunătățirea activităților de producție din rafinăria Petromidia Năvodari. Cu un cost estimat de circa 4 milioane de dolari, APC este un soft complex de control predictiv a instalațiilor și a fluxurilor operaționale și urmărește identificarea punctelor optime pentru creșterea capacităților, îmbunătățirea calității produselor, reducerea consumului de energie și un control mai strict al parametrilor-cheie.

Rafinăria este cea mai mare unitate de profil din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. “Este un pas important pentru activitatea de prelucrare a țițeiului din România, alinierea la tendințele internaționale în domeniu, prin implementarea și adoptarea soluțiilor digitale, a inteligenței artificiale pentru creșterea profitabilității, a controlului mai riguros al produselor obținute, dar și a stabilității în operare a instalațiilor și a fluxurilor tehnologice. Toate aceste direcții tind spre cea de-a patra revoluție industrială – Industry 4.0, iar Rompetrol continuă să fie un pionier pe plan local prin inițierea unui amplu program de transformare digitală a rafinăriei Petromidia Năvodari”, declară Yedil Utekov, director general Rompetrol Rafinare, într-un comunicat de presă.

APC are la bază un model termodinamic și unul statistic, care împreună cu o tehnică de programare liniară și o funcție de performanță economică poate asigura o evoluție firească a modului de operare al instalațiilor – de la setarea manuală a parametrilor (temperaturi, debite, presiuni) la setarea caracteristicelor dorite pentru produsele obținute (calitate, materie primă procesată, alte specificații tehnice etc).

Revoluțiile industriale și perspectivele

Implementarea soluției digitale a început în 2017, ca un proiect pilot pe Instalația de Distilare Atmosferică și în Vid (DAV) – una dintre cele mai importante instalații din procesul de prelucrare a țițeiului, aceasta asigurând materiile prime pentru restul instalațiilor din rafinărie. Beneficiile generate de APC pentru această fază s-au ridicat la circa 1,5 milioane de dolari/an, dar au dus și la o stabilitate în operare.

Programul de implementare a APC la nivelul întregii rafinării a fost împărțit în 4 etape importante în funcție de complexitatea fluxurilor tehnologice, termenul de finalizare a acestuia fiind finele lui 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *