Acasă » Petrol și Gaze » Rompetrol Rafinare, profit net de 20,8 milioane de dolari în primele 9 luni din 2016

Rompetrol Rafinare, profit net de 20,8 milioane de dolari în primele 9 luni din 2016

15 noiembrie 2016
Petrol și Gaze
energynomics

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat un profit net consolidat în valoare de 20,8 milioane USD în primele 9 luni ale anului 2016, în creştere cu 41% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a consemnat, de asemenea, o creştere cu 33% în primele 9 luni ale anului 2016 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, ridicându-se la peste 121 milioane USD.

Situatiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A., și cele ale subsidiarelor Rompetrol Quality Control S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L., Rompetrol Logistics S.R.L. Rompetrol Gas S.R.L. si Rompetrol Petrochemicals S.R.L.

“Rezultatele pozitive ale companiei au fost susţinute de programele de optimizare a proceselor de producţie, de creşterea ponderii produselor albe (benzină, motorină, kerosen) în totalul produselor finite, precum şi de reducerea costurilor de operare începute în anul 2014 şi continuate cu succes în anul 2015 şi 2016, cele mai semnificative dintre acestea fiind reducerea consumurilor de energie termică şi electrică”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.

Din 2007, KMG International şi unicul său acţionar, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan, KazMunayGas au realizat investiţii de peste 1,4 miliarde de dolari pentru creşterea capacităţii de prelucrare a rafinăriei Petromidia, a gradului de flexibilitate a acesteia, precum şi în modernizarea instalaţiilor industriale.

Evoluţia indicatorilor financiari a fost influenţată în mod pozitiv de marjele de rafinare, care s-au îmbunătăţit în anul 2016. În primele 9 luni ale anului, marja brută de rafinare a fost cu 10% mai mare decât cea din aceeaşi perioadă a anului trecut.

În condiţiile unei producţii a rafinăriei Petromidia de peste 3,8 milioane tone de materie primă în primele 9 luni ale anului 2016, vânzările diviziei de rafinare au marcat o creştere cu 4% pe piaţa internă, în timp ce vânzările la export au scăzut, pe fondul diminuării cererii din piaţa de profil.

În primele 9 luni ale anului 2016, prin diviziile de rafinare şi petrochimie, compania a exportat o cantitate totală de produse de 1,7 milioane tone, în principal către partenerii din regiunea Mării Negre. Rompetrol Rafinare este cel mai mare exportator de produse petroliere al României şi al doilea exportator la nivel naţional.

Pierderi de 4,1 milioane de lei pentru Rompetrol Well Services

Compania de servicii la sondă Rompetrol Well Services a consemnat în primele nouă luni ale anului pierderi nete de aproape 4,1 milioane de lei, faţă de rezultatul negativ de 1,4 milioane de lei înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Potrivit unui comunicat al companiei remis, luni, Bursei de Valori Bucureşti, pierderile din al treilea trimestru au fost de circa 1,07 milioane de lei, faţă de un profit net de 389.914 lei în perioada iulie-septembrie 2015, conform Agerpres.

“Activitatea operaţională a companiei a fost în mod real afectată de contextul economic global în industria de petrol şi gaze, factorul determinant fiind scăderea drastică a preţului petrolului brut. Efectele scăderii preţului petrolului – amânarea proiectelor importante de explorare şi producţie a hidrocarburilor, convenţionale sau neconvenţionale, reducerea investiţiilor, diminuarea severă a cererii pentru servicii la sondă – s-au resimţit din plin şi în pieţele pe care este activă compania. Prăbuşirea preţului barilului de petrol a generat efecte în lanţ, principalii operatori petrolieri reducându-şi semnificativ bugetele operaţionale şi de investiţii”, au arătat reprezentanţii companiei.

Rezultatul EBIT a fost de asemenea negativ la nouă luni, înregistrându-se pierderi de 5,47 milioane de lei, faţă de pierderile de 2,69 milioane de lei din aceeaşi perioadă din 2015.

“În primele nouă luni ale anului 2016, toate angajamentele companiei au fost gestionate în condiţii de echilibru financiar cu asigurarea tuturor disponibilităţilor de cash pentru achitarea integrală şi în termen a drepturilor salariale, a datoriilor bugetare. Lichiditatea la vedere oferă posibilitatea de finanţare integrală din surse proprii pentru capitalul de lucru. Derularea contractelor cu clienţii şi furnizorii tradiţionali au oferit continuitate activităţii încercând ca prin programele de monitorizare strictă a costurilor să se diminueze scăderea accentuată a veniturilor din activitatea de bază, urmare cererii scăzute de servicii de sondă”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *