Acasă » Petrol și Gaze » Rompetrol Rafinare rămâne pe profit și după primul trimestru din 2016

Rompetrol Rafinare rămâne pe profit și după primul trimestru din 2016

16 mai 2016
Petrol și Gaze
energynomics

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat în primul trimestru un rezultat net consolidat în valoare de peste 40.000 de dolari, arată datele financiare comunicate de compania de procesare a țițeiului.

“Continuarea evoluţiei pozitive a rezulltatelor financiare şi operaţionale ale companiei Rompetrol Rafinare reconfirmă succesul strategiilor investiţionale sustenabile în industria de rafinare din România ale KMG International şi ale unicului acţionar KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan. Reamintim că pe platforma Petromidia investiţiile realizate în perioada 2007 – 2015 pentru modernizarea şi creşterea capacităţilor de producţie, precum şi pentru alinierea produselor la standardele internaţionale de calitate şi mediu, depăşesc valoarea de 1,4 miliarde USD. Prin performanţele entităţilor de producţie, KMG International îşi reconfirmă rolul de investitor important şi constant pentru economia locală”, a declarat Senior Vice President KMG International, Azamat Zhangulov.

Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) s-a ridicat la aproximativ 35 de milioane de dolari, pe fondul creşterii cantităţii de materie primă procesată de rafinăriile Petromidia şi Vega (aproximativ 1,3 milioane tone în primul trimestru din 2016, mai mare cu 3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015). În primul trimestru, rafinăria Petromidia a produs 379.000 tone de benzină, cantitate mai mare cu 18% comparativ cu cea înregistrată în perioada similară din 2015. De asemenea, vânzările de carburanţi pe piaţa internă au crescut în volum cu 9%, situându-se în primul trimestru din 2016 la nivelul de 377.000 tone.

Rompetrol Rafinare a exportat o cantitate totală de produse de aproximativ 660.000 tone în intervalul ianuarie – martie, nivel similar celui raportat în același interval din 2015. Compania este cel mai mare exportator de produse petroliere al României şi al doilea exportator la nivel naţional. Rompetrol Rafinare a contribuit la bugetul de stat cu mai bine de 265 de milioane de dolari în primul trimestru.

Rafinarea a adus câștiguri brute de aproape 21 de milioane de dolari

În segmentul de rafinare, compania a realizat un rezultat EBITDA trimestrial de 20,7 milioane de dolari, pe fondul creşterii cu 2,8% a productiei de carburanți la 996.000 tone, dar şi a marjelor pozitive de rafinare înregistrate în primul trimestru din 2016. De asemenea, volumul vândut de carburanți a crescut cu 1,7%, la 936.000 tone.

Cifra de afaceri brută a Rompetrol Rafinare a atins 576 de milioane de dolari în trimestrul I, în scădere cu 24% față de aceeași perioadă a anului 2015, fiind influențată in principal de scăderea cotațiilor internaționale ale produselor petroliere în pofida creșterii cantităților de produse vândute.

În primele trei luni, rafinăria Petromidia a procesat 1,297 milioane de tone de materie primă, în creștere cu 3,12% față de perioada similară a anului trecut, gradul utilizare a capacității de rafinare fiind la nivelul apropiat de anul precedent, 83,27%. Rafinăria Vega a înregistrat o creștere a cantității de materie primă procesată, ajungând la 66.231 tone, în același timp crescând și gradul de utilizarea a capacității la 80,28%.

Segmentul de petrochimie a adus un rezultat operațional de 3,2 milioane de dolari. Producția totală de polimeri a fost de peste 38.000 de tone, în creștere cu 3,13% față de perioada similară a anului trecut, vânzările fiind de asemenea pe un trend ascendent.

Segmentul de distribuție a înregistrat un rezultat operațional de aproximativ 12 milioane de dolari şi un rezultat net de 9 milioane de dolari în contextul creşterii cantităţii de produse vândute (carburanţi, LPG) cu aproximativ 11% în trimestrul întâi faţă de perioada similară din 2015.

De asemenea, cotațiile Platts (FOB Med Italy – exprimate in USD) au fost, în medie, cu aproape 27% mai mici pentru benzină și cu 40% mai mici în cazul motorinei. Aprecierea de aproximativ 3% a leului în fața dolarului american a făcut ca scăderea efectivă, în moneda națională, a celor două cotații să fie de aproximativ 24% pentru benzină și 38% în cazul motorinei, arată documentele emise de companie.

Rompetrol Downstream, divizia de retail a KMG International în România, a continuat optimizarea canalelor de distribuţie a carburanților, dar și reducerea costurilor operaţionale şi implementarea unor politici comerciale flexibile. Compania a continuat în anul 2016 programul de îmbunătăţire a activităţilor şi operaţiunilor sale prin transferul benzinăriilor Rompetrol din administrarea companiei în cea a partenerilor/dealerilor.

De asemenea, compania a deschis o nouă stație în Sibiu și a finalizat modernizarea a încă 8 staţii de distribuţie carburanţi în România, continuând procesul de adaptare la noul concept Rompetrol a staţiilor din Georgia, Bulgaria şi Moldova.La sfârșitul lunii martie 2016, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 705 puncte de comercializare, incluzând aici rețeaua de stații proprii, stații partener, stații mobile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *