Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Rompetrol SA, din grupul KMG, solicită deschiderea insolvenţei

Rompetrol SA, din grupul KMG, solicită deschiderea insolvenţei

energynomics

Update: Cererea de intrare în insolvenţă depusă de Rompetrol SA a fost respinsă de Tribunalul București, decizia putând fi contestată de reprezentanţii companiei în termen de şapte zile de la comunicarea hotărârii.

Rompetrol SA, societate din grupul KMG International (fost Rompetrol Group), a solicitat Tribunalului București deschiderea procedurii de reorganizare a societății, în vederea continuării operațiunilor comerciale derulate în România și în străinatate, a anunțat KMG International.

În 2014, Curtea de Apel București a obligat Rompetrol SA să plătească 58,5 milioane de dolari, plus dobânzi din ultimii 14 ani, într-un dosar ce implica și însușirea de către Rompetrol (companie privată) a unei creanțe pe care România o avea de recuperat dintr-o afacere derulată cu Repsol pe marginea transferului unei concesiuni petroliere libiene dinspre Rompetrol (pe atunci firmă de stat) către gigantul spaniol. Doar o parte din banii respectivi au ajuns la statul român, mai precis 45 de milioane de dolari, spune decizia instanței.

Faptele în care s-a pronunțat instanța s-au petrecut în perioada 1999 – 2001, iar după decizia din 2014 autoritățile au instituit un sechestru asiguratoriu pe bunurile Rompetrol SA, a comunicat KMG International.

“Punerea în executare a deciziei respective, inclusiv a dobânzilor legale, care în opinia autorităţilor fiscale reprezintă o sumă de trei ori mai mare decât debitul principal, creează un dezechilibru financiar major pentru societate, avand efecte imediate în activităţile sale curente – întreruperea operaţiunilor de profil, a contractelor în derulare, a investiţiilor şi implicit asupra angajaţilor săi”, spune managementul grupului petrolier deţinut acum de KazMunayGaz.

Valoarea totală a investiţiilor realizate de Rompetrol SA în dezvoltarea lucrărilor de explorare din România şi achiziţia de instalaţii de foraj necesare extinderii activităţilor pe plan extern depăşeşte 50 de milioane de dolari. KMG International a precizat şi că au fost iniţiate demersurile legale pentru punerea în executare a obligaţiilor asumate de către fostul proprietar al Grupului Rompetrol în contextul deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

Această ultimă notă face trimitere la obligaţia asumată de Dinu Patriciu în 2007 cu kazahii de la KMG, care au preluat grupul Rompetrol, că va suporta el toate consecinţele care decurg din procesul privind creanţa din afacerea din Libia derulată cu Repsol. Cu alte cuvinte, KMG International spune că moştenitorii lui şi DP Holding trebuie să returneze banii solicitaţi de instanţă, şi nu proprietarul actual.

“Reorganizarea activităţii Rompetrol SA va permite continuarea serviciilor adiacente activităţilor de foraj sonde petroliere terestre în Maroc, unde societatea a câştigat un contract în 2014 şi în România, unde are premise de a trece de la faza de explorare la exploatare şi producţie hidrocarburi”, spun reprezentanţii KMG International.

Grupul Rompetrol este prezent cu peste 12 mii de angajaţi în 12 ţări, unde desfăşoară operaţiuni de rafinare, petrochimie, distribuţie, comercializare, servicii industriale, explorare şi producţie de hidrocarburi. Rompetrol SA este una dintre cele două companii de Upstream din portofoliul grupului, alături de Rompetrol Well Services. Pe lângă acestea, pe site-ul www.rompetrol.com mai sunt prezentate alte 19 companii active în România sau în alte zone ale lumii.

De departe cele mai importante sunt Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Downstream, cu cifre de afaceri anuale de 11,7, respectiv, 8,6 miliarde de lei. Pe pierdere încă, ambii giganţi ai grupului Rompetrol se află pe o tendinţă pozitivă în ultmii ani, apropiindu-se de break-even. Companii mai mici, precum Midia Marine Terminal, Rompetrol Petrochemicals şi Rominserv, adună împreună o cifră de afaceri de circa 1,3 miliarde de lei, în 2013, şi un profit cumulat de circa 155 de milioane de lei, în acelaşi an, ultimul pentru care datele sunt disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Rompetrol SA a anunţat pentru 2013 pierderi de 53 de milioane de lei, la o cifră de afaceri de 57,5 milioane de lei. A fost al doilea an de pierderi din ultimi trei, după rezultate bune consemnate în 2009 şi 2010, cu peste 100 de milioane de lei profit şi o cifră de afaceri totală de peste 250 de milioane de lei.

Infografie-Rompetrol-ROo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *