Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » ROPEPCA propune soluții pentru o impozitare predictibilă a operațiunilor petroliere

ROPEPCA propune soluții pentru o impozitare predictibilă a operațiunilor petroliere

9 decembrie 2014
Consumatori
energynomics

În contextul discuțiilor intense pe marginea cadrului fiscal aplicabil industriei de țiței și gaze, Asociația Română a Companiilor de Explorare şi Producție Petrolieră (ROPEPCA) a transmis factorilor de decizie din Guvern, Parlament și autorităților de reglementare în domeniul energetic o Scrisoare de Poziție în care amintește, printre altele, că la finalul acestui an va expira clauza de stabilitate a regimului fiscal aplicabil industriei de petrol şi gaze în conformitate cu prevederile Legii nr. 555/2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Petrom S.A.

Reprezentanții ROPEPCA subliniază că s-a discutat ca opţiune adaptarea regimului fiscal la realitățile actuale ale industriei, şi anume niveluri specifice de redevențe diferenţiate în funcție de tipul de concesiuni, resurse minerale și perimetre petroliere (de exemplu, resurse convenționale vs neconvenționale, operaţiuni offshore vs. onshore.

“În lumina unui mult aşteptat nou regim aplicabil redevenţelor petroliere, deja anunțat de Guvern, taxa pe veniturile suplimentare ale companiilor din industria de petrol şi gaze, introdusă la începutul anului 2013, ar expira până la sfârșitul anului 2014, dar nu sunt informații certe cu privire la aplicabilitatea şi în anul fiscal următor.”, indică marile companii petroliere prezente în România. Totodată, taxa pe construcții speciale, impusă sectorului petrolier fără consultări, a adus impuneri fiscale suplimentare care a îngreunat activitatea operatorilor.

Toate afirmațiile despre cadrul de taxare și impozitare sunt realizate în contextul în care statul român, prin Agenția Națională pentru Resurse Minerale, planifică organizarea în viitorul apropiat a unei noi runde de licitaţie publică pentru concesionarea unor perimetre petroliere. Programele asumate de câștigătorii licitațiilor în precedenta rundă de licitații sunt în întârziere, și un regim fiscal neclar poate îndepărta investitorii de a se implica în licitații viitoare.

ROPEPCA consideră că “orice creștere a nivelului redevențelor și/sau aplicarea unor taxe suplimentare asupra industriei ar trebui contrabalansată de introducerea unor măsuri de încurajare menite să reducă impactul asupra fluxurilor de capital și a randamentelor capitalului investit, pentru a susține industria onshore de petrol și gaze din România prin recunoașterea costurilor investiționale.”

De la înființarea sa în anul 2013, ROPEPCA şi-a propus să fie un promotor al industriei onshore, pentru sprijinirea dezvoltării, diversificării și competitivităţii industriei. ROPEPCA beneficiază de adeziunea membrilor cei mai activi în industria onshore, şi cuprinde acum 17 membri cu drepturi depline și un observator: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Beach Petroleum, Blackstairs Energy, Chevron Romania Exploration and Production, East West Petroleum, OMV Petrom, FORA Oil & Gas, Expert Petroleum, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Panfora Oil and Gas (MOL Group), KMG International, Raffles Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *