Rubla a atins luni la cel mai mic nivel istoric, iar dolarul s-a apreciat în fața mai tuturor monedelor relevante, după ce statele occidentale au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, iar Vladimir Putin a plasat în alertă maximă forțele armate nucleare.
Rubla a scăzut până la 119 de unități pentru un dolar în sesiunea de pre-tranzacționare de luni, depășind puternic nivelul minim anterior de 90 de unități pe dolar, scrie Reuters. Potrivit TradingEconomics.com, rubla rusă a scăzut luni cu până la 40%, până la 118,6 pe dolar, față de circa 83 de unități pentru un dolar, nivelul de la finalul zilei de vineri.
SUA, UE și aliații lor au convenit sâmbătă să elimine principalele bănci rusești din sistemul de mesagerie interbancar SWIFT și să înghețe activele Băncii Centrale a Rusiei, limitând capacitatea țării de a-și accesa rezervele din afara granițelor. Banca Centrală a Rusiei a făcut apel la calm duminică, pe fondul temerilor că băncile rusești s-au putea confrunta cu o panică a clienților.
Îngrijorarea investitorilor a crescut și după ce duminică Vladimir Putin a plasat forțele de descurajare nucleară ale Rusiei în alertă maximă. În ciuda escaladării, oficialii ucraineni și ruși au convenit să poarte discuții lângă granița cu Belarus „fără condiții prealabile”.
Euro a scăzut cu până la 1,3%, până la 1,112 dolari, înainte de a reveni puțin pentru a se tranzacționa la 1,1165 dolari la primele ore ale dimineții. De asemenea, euro a scăzut cu 0,9% față de yen și cu 0,7% față de francul elvețian.
În același timp, dolarul a fost principalul beneficiar al tensiunii provocate de războiul din Ucraina. Indicele dolarului a fost la 97,244, cu mult în creștere față de închiderea de vineri, de 96,570. Moneda americană s-a apreciat chiar și față de yen (115,58 pe dolar). Unii analiști cred că amploarea câștigurilor dolarului va depinde de orice nouă creștere a volatilității, de anvergura vânzărilor pe piețele de acțiuni globale și de evaluarea programelor de înăsprire a politicilor monetare din partea băncii centrale. De asemenea, analiștii cred că războiul va descuraja Banca Centrală Europeană de la orice mișcare puternică de creștere a dobânzii cheie.