Normele Eurostat privind datoria publică și deficitul au un impact negativ asupra investițiilor în eficiență energetică în sectorul public din mai multe state membre ale UE, relevă un studiu UE realizat pe marginea impactului contractelor de performanță energetică (CPE) asupra bugetului statelor, citat într-un document comun emis de organizațiile ARPEE și ESCOROM din România.
“Normele Eurostat privind datoria publică și deficitul, prevăzute în nota orientativă, pot fi interpretate cu ușurință drept o barieră de reglementare ce descurajează investițiile în eficiență energetică din sectorul public. Unul dintre cele mai importante deziderate al ARPEE este acela de a propune măsuri adecvate pentru eliminarea barierelor de reglementare, precum și a celor de altă natură apărute în calea eficienței energetice”, a explicat Gerard Verdebout, Preşedinte ARPEE.
Dacă până în prezent Sistemul european de Conturi naționale și regionale (SEC 2010 – în vigoare din septembrie 2014) a fost obiectul unor interpretări, nota orientativă lansată de Eurostat în august 2015 face vizibilă o situație deloc favorabilă Contractelor de Performanță Energetică (CPE), notează cele două asociații de promovare a eficienței energetice, active pe plan național.
Studiul la care comunicatul face referire a fost realizat la inițiativa Asociației Europene a Societăților de tip ESCO (EU.ESCO), împreună cu Federația Europeană de Servicii Inteligente de Eficienţă Energetică (EFIEES) în calitate de co-administratori voluntari ai Codului European de Conduită cu privire la Contractele de Performanță Energetică.
La acest sondaj au participat 33 de respondenți reprezentând 29 de organizații, din 15 state membre. Respondenți din zece state membre (Austria, Belgia, Bulgaria, Irlanda, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia) au comunicat faptul că aceste norme au un impact negativ asupra investițiilor în domeniul eficienței energetice din sectorul public.
Volker Dragon, Președintele EU.ESCO, și Valérie Plainemaison, Secretar General al EFIEES au transmis că rezultatele notei de orientare confirmă faptul că normele Eurostat privind datoria publică și deficitul sunt un obstacol serios în calea dezvoltării piețelor publice de CPE din mai multe state membre și o piedică în calea reglementării pentru contractarea și investițiile în eficiența energetică în sectorul public.