Acasă » Petrol și Gaze » Rusia acuză SUA că forțează Europa să cumpere GNL, dar are propriul interes în exporturi

Rusia acuză SUA că forțează Europa să cumpere GNL, dar are propriul interes în exporturi

10 aprilie 2019
Import-Export
Bogdan Tudorache

Ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a acuzat marți Statele Unite că impun Europei să cumpere gaze naturale lichefiate (GNL) americane și a acuzat SUA de concurență neloială.

„Factorul care joacă astăzi un rol important este protecționismul pe care îl vedem astăzi în Statele Unite, care își impune efectiv vânzările de gaze naturale lichefiate consumatorilor europeni, în detrimentul dreptului lor de a alege”, a declarat Novak, potrivit Reuters.

Dar Rusia are propriul interes de a deveni un super-exportator de GNL.

Novatek PJSC, principalul acționar al fabricii de GNL din Yamal, declară că planurile pentru proiectele viitoare vor transforma Rusia într-unul dintre cei mai mari exportatori de combustibil într-un deceniu, potrivit Bloomberg.

Deja exportatorul numărul unu mondial de gaze prin conducte și al doilea mare vânzător de țiței contează pe exporturile de la uzina din Sabetta pentru a oferi Rusiei lui Vladimir Putin un alt debușeu pentru resursele energetice de neegalat ale țării.

„Rusia poate fi în topul celor mai mari patru exportatori de GNL”, a declarat Mark Gietvai, directorul financiar al Novatek, într-un interviu acordat la Londra.

Novatek a demonstrat că este posibil să se producă și să se lichefieze combustibilul chiar și în condiții nordice extreme, la prețuri competitive și să fie transportat pe piețe aflate la mii de kilometri distanță din Europa și Asia. Acest lucru este ajutat de retragerea gheții din Arctica, care permite flotei special construite de vase consolidate să transporte combustibil de-a lungul coastei nordice a Rusiei.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *