Acasă » Uncategorized @ro » Rusia continuă livrările de gaze spre Ucraina după un acord mediat la Bruxelles

Rusia continuă livrările de gaze spre Ucraina după un acord mediat la Bruxelles

3 martie 2015
Uncategorized @ro
energynomics

Comisia Europeană (CE) a mediat un acord între guvernele de la Kiev şi Moscova în vederea continuării livrărilor de gaze naturale rusești către Ucraina până la sfârşitul lunii martie, securizând astfel și tranzitul gazelor cumpărate de europeni, relatează site-ul ziarul financiar LesEchos.fr.

Potrivit ziarului, compania ucraineană Naftogaz „se angajează să plătească în avans către Gazprom, în martie, achiziţii care acoperă consumul ţării. Gazprom garantează tranzitul achiziţiilor de gaze naturale ale UE şi va livra la punctele stabilite de cele două părţi până la 114 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi Ucrainei, în baza plăţilor primite în avans”, se arată în acordul publicat, la Bruxelles, sub egida vicepreşedintelui CE Maros Sefcovic însărcinat cu Uniunea Energetică.

Rusia şi Ucraina au reluat luni, la Bruxelles, într-o atmosferă mai degrabă tensionată negocierile sub egida CE, cu scopul de a prelungi acordul în domeniul gazelor naturale încheiat în toamnă şi care expiră la sfârşitul lunii. Naftogaz, companie de stat ucraineană în domeniul gazelor, a acuzat luni compania omologă rusă Gazprom că nu i-a livrat toate gazele pe care le-a plătit.

Naftogaz a plătit 15 milioane de dolari în weekend-ul trecut. Kievul s-a plâns că o parte a gazelor a fost livrată zonelor din estul Ucrainei, aflate sub controlul rebelilor proruşi, livrări pentru care Moscova i-a prezentat factura luna trecută. Naftogaz chiar  a indicat precis nereguli în privința modului în care Gazprom se raportează la obligațiile sale contractuale.

Vladimir Putin a evocat o sistare a livrărilor de gaze naturale către Ucraina, cu riscul de a perturba restul Europei, în cazul în care factura nu era plătită până la finalul ultimei săptămâni, însă negociatorii nu au evocat această eventualitate luni, la Bruxelles, precizează Les Echos. Ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak, care a reprezentat Moscova la aceste negocieri, a avertizat Kievul, care are de-acum obligaţia să plătească gazele naturale în avans, că ar putea să-şi epuizeze creditul încă de la sfârşitul acestei săptămâni.

UE achiziţionează anual aproximativ 130 miliarde de metri cubi de gaze naturale de la Rusia, dintre care jumătate – reprezentând 15% din consum – tranzitează Ucraina către Polonia, Slovacia, Ungaria şi România. Pe de altă parte, Vladimir Putin, Petro Poroşenko, François Hollande şi Angela Merkel au discutat luni seara la telefon despre situaţia din Ucraina, în special despre armistiţiu şi dosarul gazelor.

Majorare de capital pentru South Stream Transport, posibilă companie de proiect pentru gazoductul ruso-turc

Conducerea Gazprom a aprobat o majorare de capital de 569,4 milioane de euro pentru South Stream Transport, fiind posibil ca această companie să fie folosită pentru construcţia secţiunii offshore a proiectului Turkish Stream, relatează Novinite, preluată de Mediafax. 109,9 milioane de euro sunt incluse în capitalul South Stream Transport în trimestrul patru al anului 2014, iar 459,7 milioane de euro urmează să fie incluse în primul trimestru din 2015, arată un comunicat al Gazprom.

Portalul rus Vesti Finance a relatat că South Stream Transport poate fi folosită iniţial pentru construcţia tronsonului offshore al proiectului Turkish Stream. În decembrie 2014, Gazprom a semnat acorduri cu grupurile Eni (Italia), Wintershall (Germania) şi EDF (Franţa) pentru preluarea de la acestea a 50% din acţiunile South Stream Transport, prin care a devenit proprietar unic al aceastei companii. Anterior, Gazprom deţinea 50% din acţiunile South Stream Transport, Eni 20%, iar EDF şi Wintershall câte 15%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *