Cu o parte a societății ucrainene cerând imperativ demisii la vârf și reintrarea pe traseul spre Vest, președintele ucrainean s-a deplasat curajos la Moscova, executând jocul balanței de putere atât de drag acestui stat care istoric a pivotat între Vest și Est. După întâlnirea cu Vladimir Putin, a reieșit în presă informația că prețul gazelor va fi redus considerabil pentru Ucraina.
După introducerea micșorării, gazele rusești vor costa Ucraina 268,5 dolari/1.000 mc, faţă de peste 400 de dolari/1.000 mc cât este acum. Practic, o diminuare cu o treim. La un import de circa 26 miliarde de metri cub de gaze din Rusia, economiile realizate de Ucraina se vor cifra anul viitor la aproape 3,5 miliarde de dolari.
Alături de un preț mai mic la gaze, guvernul de la Kiev va emite la finalul lui 2013 și 2014 obligațiuni care vor fi cumpărate de Rusia cu o sumă de circa 15 miliarde de dolari. Nu a fost pusă pe tapet aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală, proiect promovat de Moscova în vecinătatea sa apropiată, dar potrivit spuselor președintelui rus, Ucraina și Rusia au semnat un document care prevede eliminarea unor bariere comerciale până la sfârşitul anului viitor.
„Ţinând cont de problemele economiei ucrainene, guvernul rus a decis să plaseze o parte din rezerve în titluri guvernamentale ale Ucrainei, în valoare de 15 miliarde de dolari”, a spus Vladimir Putin, și a adăugat că demersul „nu este legat de nicio condiţie, de nicio creştere sau scădere, de nicio îngheţare a avantajelor sociale, pensiilor, burselor sau cheltuielilor”.
Retragerea Ucrainei din negocierile de semnare a acordului de asociere la UE a fost marea știre europeană a ultimelor săptămâni din pricina impactului simbolic, economic și geopolitic pe care îl cuprindea această inițiativă. Supus la mare presiuni pe ambele flancuri, președintele ucrainean a înclinat balanța spre Est, având si susținerea bazei industriale și populaționale din estul Ucrainei, locul unde și-a câștigat mandatul și locul unde se formează cea mai mare parte a PIB-ului țării sale.