Criza din Crimeea poate duce la o redirecționare a vânzărilor de petrol și gaze al Rusiei dinspre Europa către China, scrie Bloomberg. Potrivit analiștilor consultați de agenția de știri, această pivotare a Rusiei va crește prețurile de import pentru Europa și o parte consistentă a importurilor SUA din Rusia vor trebui recuperate din Orientul Mijlociu.
Rusia va vinde petrol de mai bine de 350 miliarde de dolari către China în următorii ani. Relațiile comerciale pe acest palier au început între cele două țări cu transporturi feroviare de țiței, au continut cu dezvoltarea de conducte și într-un final a fost construit și un port la Pacific.
Numai în iunie 2013 Rosneft a semnat cu China o dublare a exporturilor sale către statul sinic în cadrul unui acord de 270 miliarde de dolari. În urma acestui acord, Rosneft va livra către China 600.000 de barili de țiței pe zi pentru următorii 25 de ani, cu începere din 2015. Reuters notează că în ultimii cinci ani Rusia a dislocat cantități importante de pe piața europeană pentru a le trimite către Est, către economiile asiatice, în frunte cu China.
O diminuare a cotelor de import rusesc ale Europei, va forța Uniunea și statele ne-membre să găsească alți furnizori, mișcare ce va aduce Europa în competiție cu piețe care sunt dispuse să plătească mai mult decât media europeană atât la gaz cât și la țiței. Sprijinul din partea SUA va fi fragil spre inexistent, spun analiștii Bloomberg; circa 40% din petrolul consumat de America vine din import.
Pe de altă parte, importurile Chinei cresc de la lună la lună prin raportare la perioadele de referință din trecutul apropiat. Pe termen lung, importurile de țiței ale Chinei s-au triplat în ultimii 30 de ani, iar Rusia asigură în prezent peste 12% din importurile sale de țiței.
„Întotdeauna s-a presupus că reorientarea livrărilor Rusiei către China va fi un obiectiv pe termen lung, iar într-o fază iniţială a fost considerată chiar un avantaj pentru Rusia. Acum pieţele văd această evoluţie ca pe o reacţie la posibila pierdere a pieţei europene”, a declarat un cercetător al Council on Foreign Relations, un puternic centru american de analiză pentru stategii militare și politică externă. Totuși, Rusia pătimește prin faptul că are o infrastructură deficitară de transport către Asia, mai spune cercetătorul.
Rusia a exportat petrol, combustibil şi îngrăşăminte chimice pe bază de gaze naturale în valoare de 160 miliarde de dolari către Europa şi SUA în 2012, spune International Trade Centre. Statele europene membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie, o organizație a statelor importatoare, construită ca o contrapondere a OPEC (organizația statelor exportatoare) au importat în 2012 din Rusia 32% din necesarul de petrol, combustibil şi îngrăşăminte chimice pe bază de gaze naturale.
Statele Unite au importat anul trecut 167,5 milioane de barili de petrol şi produse petroliere din Rusia, în scădere cu 4,1% faţă de 2012 şi cu 25% mai puţin faţă de 2010, spun autorităţile vamale americane.